Ministrul Alaiba sugerează că subiectul patentelor este politizat: „Locul hoţilor este la puşcărie”

392
0

Discuţiile patentarilor cu ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării nu s-au soldat cu niciun rezultat. Patentarii nemulţumiţi cer moratoriu şi anunţă că vor continua protestele, iar ministrul Alaiba sugerează că acţiunile sunt politizate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În urma discuţiilor de vineri, 30 iunie, la Guvern, părţile nu au ajuns la niciun rezultat, iar negocierile au degenerat în scandal. „Nu este loc de negociere. Aparatul de casă fie este, fie nu”, a spus categoric Alaiba, în timp ce protestatarii au declarat că nu cedează şi că vor continua protestele.

Ulterior, ministrul de profil a declarat că protestele patentatarilor ar fi „politizate” de o „gaşcă de hoţi”.

„O gașcă de hoți, parte dintr-un fost partid declarat neconstituțional, cu un „lider” fugar, a decis să exploateze subiectul patentelor. Populism dezgustător. Eu o să ignor acest aspect. O să continui să mă adresez direct oamenilor. Azi i-am chemat pe toți doritorii la încă o discuție. O să continuăm să-i ascultăm și după 1 iulie. E vorba de soarta a patru mii de oameni și vreau să-i ajutăm să se adapteze la această reformă. Aparatul de casă nu mușcă. Este o normalitate. Și e corect față de cei peste 2 milioane de consumatori. O reformă care trebuia făcută 25 de ani în urmă. Iar locul hoților e la pușcărie”, a comentat ministrul de profil, Dumitru Alaiba.

Într-adevăr, cu o zi înainte, liderul partidului neconstituţional „Şor” şi-a îndemnat simpatizanţii să „susțină antreprenorii care activează în baza patentei”.

Din 1 iulie 2023 activitatea în bază de patentă urmează a fi înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal.

Recent, Guvernul a aprobat Regulamentul pentru acordarea compensațiilor de până la 10 mii de lei deținătorilor de patentă care trec la activitatea independentă. Potrivit documentului, cererile pentru solicitarea compensațiilor pot fi depuse, până la data de 31 august curent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE