Gestionarii blocurilor locative, de comun cu proprietarii de apartamente, vor putea decide modalitatea de repartizare a plăţilor pentru agentul termic contorizat la punctul de intrare la bloc. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferinţe de presă.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINENoile modificări sunt propuse pentru a garanta echitate la plata facturilor pentru căldură, în contextul în care mulţi consumatori au decis să renunţe la sistemul centralizat de termoficare. În 2011, Guvernul a obligat consumatorii debranşaţi de la reţeaua „Termoelectrica” să contribuie cu 10% la plata facturilor pentru a reduce din presiunea financiară lăsată pe seama celor care au rămas în sistem. Abia anul trecut, Curtea Constituţională a dispus că această obligativitate nu corespunde normelor şi a obligat instituţiile abilitate ale statului să stabilească metodologii clare în acest sens.
Potrivit lui Parlicov, formula propusă anul trecut de ministerul de profil, în plină criză energetică, a generat un val de revolte în rândul consumatorilor, iar pe adresa instituţiei au fost expediate petiţii semnate de sute de oameni. În această situaţie, ministerul le dă mână liberă consumatorilor, care, de comun cu gestionarii de bloc, vor putea decide asupra modalităţii de repartizare a plăţilor.
„Noi consideram ca e justificat ca aceste repartizări în cadrul blocului sa scoată în evidenţă rolul mai activ al gestionarului fondului locativ şi atunci ei au posibilitatea să facă aceasta repartizare în modul în care se înţeleg ei in cadrul blocului – că repartizează pe metru pătrat, nu ştiu… treaba lor. Noi nu intervenim. Dacă în cadrul blocului, se înţeleg că cei debranşaţi în general nu plătesc, să se înţeleagă. Daca ei în cadrul blocului decid că plătesc 10 – 15 % sau 1 % îi vizează”, a explicat Parlicov.
În cazul în care locatarii acceptă, trebuie să înţeleagă că devierile financiare din facturile pe care le primesc nu ţin de competenţa furnizorului de energie termică, ci este o chestiune pe intern.
„Asta nu înseamnă că dacă cineva a primit o factură mai mare decât el consideră că este justificată, asta înseamnă ca undeva, în acelaşi bloc, banii ăstia nu sunt profitul suplimentar al întreprinderii, asta înseamnă ca altcineva în bloc a plătit mai puţin”, a explicat şeful de la Energie, Victor Parlicov.
În acelaşi timp, în cazul în care locatarii şi gestionarul nu se vor putea înţelege şi nu vor putea identifica o formulă general acceptată, la repartizarea plăţilor pentru agentul termic consumat la bloc, va fi aplicată formula aprobată de Ministerul Energiei. Noua metodologie urmează să fie supusă dezbaterilor publice, iar toţi subiecţii interesaţi sunt invitaţi să participe la discuţii.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE