Transnistria – lider în Europa după rata de încarcerare. Câţi oameni au murit în puşcăriile din regiunea separatistă în 2022

416
0

Rata de încarcerare în regiunea separatistă a Republicii Moldova – Transnistria – a ajuns să fie cea mai mare din Europa. Potrivit experţilor Asociaţiei Promo-Lex, la 100 000 de persoane din regiunea transnistreană revin 451 de deţinuţi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Această cifră depășește de peste patru ori media europeană de încarcerare și aproape de două ori pe cea a Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană). Totodată, aceasta reprezintă cea mai mare rată de încarcerare din Europa”, se menţionează în comunicatul instituţiei.

Experţii remarcă că, din totalul de 50 de hotărâri pronunțate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în „cauzele transnistrene”, în 29 dintre ele sau 58 %, Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a privării ilegale de libertate și detenția în condiții inumane în regiunea transnistreană.

Potrivit pretinsului împuternicit local pentru drepturile omului, pe parcursul anului 2022, în penitenciarele din regiunea transnistreană, au fost înregistrate 14 decese.

În context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța asigurării accesului liber pentru instituțiile naționale și internaționale de monitorizare în locurile privative de libertate din stânga Nistrului ca factor determinant pentru asigurarea respectării drepturilor omului pe întreg teritoriul țării.

Potrivit ultimelor date, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova erau private ilegal de libertate cel puțin 1806 de persoane.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE