Vlah îi recomandă lui Recean să fie mai „ingenios”, după ce ultimul i-a urat din nou „călătorie frumoasă”

567
0

O nouă rundă de tensiuni între şeful Cabinetului de minişltri, Dorin Recean şi başcanul UTA, Irina Vlah. Ultima i-a sugerat premierului să corespundă „nivelului său” şi să fie mai ingenios după ce Recean i-a urat din nou „drum bun la Moscova, Sankt Petersburg şi Tel Aviv”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Schimbul de replici s-a produs în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 28 iunie, în timpul discuţiilor pe marginea proiectului de denunţare a Acordului privind interacţiunea în domeniul preîntâmpinării şi lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, care a fost întocmit la Minsk, în ianuarie 1993.

Potrivit şefei de la interne, Ana Revenco, „din momentul semnării Acordului, acesta a avut o aplicabilitate minimă pentru Republica Moldova”.

Potrivit ministrei, în toată această perioadă, Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă a MAI, în calitate de autoritate naţională responsabilă de implementarea eficientă a acestui tratat, nu a participat la acţiuni de lichidare a consecinţelor situaţiilor excepţionale în spaţiul CSI.

„În schimb, Republica Moldova a fost participantă în ample acţiuni de salvare în cadrul misiunilor internaţionale cooperând cu Centrul de coordonare a răspunsului de urgenţă al UE şi cu Centrul Euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre. Profesionalismul salvatorilor moldoveni a fost înalt apreciat de comunitatea europeană şi în aprilie curent Republica Moldova a fost invitată să se alăture echipei Mecanismului de protecţie civilă a UE. Acest statut va aduce cetăţenilor Republicii Moldova servicii de protecţie de cel mai înalt nivel, iar ţara noastră va putea miza pe suportul celor 24 de state ale UE şi ale altor 9 state participante la acest mecanism”, a specificat Revenco.

Unicul membru al Guvernului, care a contestat avizul pozitiv pentru denunţarea Acordului cu pricina a fost başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a considerat că actuala guvernare „neglijează interesele mediului de afaceri” şi că „relaţiile trebuie să fie construite, dar nu distruse”.

„Reprezentanţii mediului de afaceri sunt foarte revoltaţi de faptul că partidul dvs. a luat aceasta decizie pentru că pune mediul de afaceri în condiţii foarte necompetitive… În viaţă este mai bine să construieşti relaţii, dar nu să le distrugi. Propun ca să dăm aviz negativ, pentru ca să nu denunţăm acordurile asociate cu CSI, pentru că CSI nu este un singur stat, dar  mai multe state cu care lucrează mediul de afaceri şi în care se află diaspora noastră, iar diaspora este foarte revoltată”, a menţionat Vlah.

„Noi întotdeauna ne consultăm cu toţii şi cu toate păturile sociale, inclusiv cu mediul de afaceri. Nu ştiu cu cine vă consultaţi şi cu cine vorbiţi dvs., dar noi vom continua integrarea în UE şi nu vom participa în acele structuri politice care există doar pentru ca cineva să-şi promoveze interesele. Şi data trecută v-am urat călătorii plăcute la Moscova, Sankt Petersburg, Tel Aviv, continuaţi tot aşa”, a replicat  premierul Recean.

La rândul său, başcanul i-a sugerat şefului Guvernului să fie mai „ingenios”.

„V-aş recomanda să fiţi mai ingenios. Să repetaţi una şi aceeaşi la fiecare şedinţă, deja nu este nivelul dvs., domnule premier”, a spus Vlah.

Amintim că la mijlocul lunii mai, autorităţile centrale au anunţat despre iniţierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spunea atunci că „după ce o țară fondatoare a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi Comunitate”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE