Cetăţenii din mai multe state vor avea dreptul să lucreze în R. Moldova fără permis de muncă

526
0

Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte ţări, vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă. Potrivit autorilor iniţiativei, acest fapt va stimula potențialul de dezvoltare economică și atractivitatea investițională a țării noastre, oferind accesul companiilor mari la resurse calificate din alte state.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cabinetul de miniștri a votat, în cadrul şedinţei de miercuri, 28 iunie, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, modificarea Legii privind regimul străinilor, prin eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state.

„Introducem modificări în Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova și facilităm accesul companiilor noastre la creștere, competențe și inovație, ceea ce implică nevoia de oameni. Atât companiile mari, cât și cele mici ar putea să se dezvolte mai rapid dacă ar avea posibilitatea să angajeze mai multe brațe de muncă. Această limitare structurală ne împiedică să atingem o creștere economică accelerată”, a menționat Secretarul de Stat, Viorel Garaz.

Potrivit modificărilor, fără permis de muncă vor putea lucra și cetățenii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Norvegiei, Elveției, Japoniei, Ucrainei, Turciei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului și statelor din Balcani. De asemenea, studenții străini vor avea dreptul să lucreze mai multe ore, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii UE este una dintre măsurile ce urmau să fie implementate în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean a menţionat că proiectul vine să susţină creşterea economică a ţării şi să atragă specialişti calificaţi pe piaţa forţei de muncă.

„Dacă nu avem aceste capacităţi aici local, să lăsăm cetăţenii din UE să poată să vină flexibil să ajute”, a menţionat Recean.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri le-a reamintit factorilor responsabili de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale despre necesitatea de stimulare a angajării celor care s-au obişnuit să trăiască din indemnizaţii.

„Pe de altă parte, aşa cum am zis trebuie să aducem mulţi oameni ai noştri, care sunt acasă, în piaţa muncii prin revizuirea acestor criterii de acordare a ajutorului social de şomaj care este absolut asimetric şi necorespunzător în cazul R. Moldova”, a menţionat Recean.

Amintim că anterior, premierul îi ceruse şefului ministerului de profil să facă o analiză detaliată a utilizării Fondului pentru vulnerabilitate energetică, considerând  că nu toţi cei care au beneficiat de ajutoare sociale din partea statului ar merita acest lucru şi că statul ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare pentru a nu le mai permite „leneşilor şi trândavilor” să stea pe asistenţa socială.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE