Moscova nu are de gând să reducă numărul diplomaţilor săi acreditaţi la Chişinău şi acuză autorităţile de „duble standarde”. Cum comentează MAEIE

471
0
Purtătătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zaharova / Sursa FOTO: TASS

Moscova nu are de gând să reducă numărul diplomaţilor săi acreditaţi în Republica Moldova. Despre aceasta a declarat pentru presa rusă reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Aceasta a acuzat autorităţile de la Chişinău de „duble standarde” şi că „acţionează spre  „satisfacţia Occidentului”.

„Numărul actual al colaboratorilor Ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova este absolut justificat. Moscova este interesată în dezvoltarea relaţiilor cu poporul republicii… Moscova vede cum Chişinăul urmează cursul campaniei antiruseşti a Occidentului colectiv… Totodată, oficialii moldoveni dau dovadă, inclusiv la acest capitol, de „duble standarde”, care au devenit deja un obicei. Vorbind despre numărul angajaţilor ambasadei, ei se referă doar la Ambasada Rusiei din Republica Moldova, fără să fie vorba despre reducerea numărului personalului misiunilor diplomatice ale ţărilor occidentale – România, Marea Britanie sau SUA”, a comentat Zaharova.

În replică, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene subliniază că „în relațiile cu partenerii externi, autoritățile Republicii Moldova acționează reieșind din interesele naționale ale țării noastre”.

„Este cunoscut faptul că relațiile moldo-ruse sunt afectate considerabil, urmare a declanșării de către Federația Rusă a agresiunii militare împotriva Ucrainei și a tuturor consecințelor negative ale acesteia, inclusiv pentru Republica Moldova. Autoritățile moldovenești rămân hotărâte de a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse îndreptate împotriva țării noastre”, se arată în nota MAEIE.

Precizăm că, anterior, deputatul PAS, Andrian Cheptonar a lansat iniţiativa de a solicita Federaţiei Ruse să-şi reducă numărul diplomaților săi  acreditați în Republica Moldova. Deputatul s-a arătat deranjat de faptul că în R. Moldova sunt acreditați zeci de diplomați ruși, pe când Moscova a acreditat doar câteva unități. Mai exact, Republica Moldova are acreditați în Rusia șase diplomați, pe când Federația Rusă are aproape 40 de diplomați acreditați la Chişinău.

„Pe lângă acești patruzeci, sunt aproape toți atâția colaboratori tehnici și toți sunt împreună cu soți și soții. Totodată, foarte adesea, personajele respective sunt de facto colaboratori ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”, menţiona atunci legislatorul,  care consideră că în țara noastră trebuie să rămână exact atâția diplomați ruși câți diplomați moldoveni sunt la Moscova, adică cel mult șase.

Solicitarea deputatului Andrian Cheptonar a fost făcută în contextul scandalului din aprilie, când un diplomat rus a fost somat să plece din R. Moldova după ce a manifestat un „comportament necorespunzător” la Aeroportul Internațional Chișinău în contextul în care președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE