Tariful majorat la apă i-a scos în stradă! Locuitorii din Telenești nu acceptă prețul de 40,75 de lei per metru cub, stabilit de ANRE  

1024
0

Majorarea tarifului la apă și canalizare i-a determinat pe locuitorii din Telenești să iasă, săptămâna trecută, în stradă. Oamenii spun că nu pot achita apa în condițiile în care ANRE a stabilit prețul de 40,75 lei per metru cub. Împotriva majorării tarifului la serviciul de apă și canalizare sunt și majoritatea aleșilor din Consiliul Local Telenești. La una dintre ședințele anterioare, din cei 17 consilieri raionali doar doi au votat pentru majorare. Ei au considerat  că noul tarif este nejustificat, în plus, s-a majorat și numărul de angajați la întreprinderea municipală. Locuitorii și consilierii de la Telenești au contestat hotărârea ANRE de majorare a tarifului. Noul tarif urma să intre în vigoare pe data de 2 iulie curent. Tariful actual pentru un metru cub de apă și canalizare la Telenești este de 24 de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Menționăm că ANRE stabilește prețul la serviciile respective în baza informației oferite de Întreprinderea Municipală (Î.M.) D.P. „Apă- Canal” Telenești.

Consilierul local, Iurie Daraban, a menționat că nu a votat pentru majorarea tarifului la serviciul de apă și canalizare, deoarece este unul prea mare pe care populația nu-l va putea achita.

Potrivit lui, ANRE a stabilit prețul la serviciul de apă și canalizare la cererea Î. M. D.P. „Apă -Canal” Telenești, care era de 46 lei, dar ANRE a indicat. conform calculelor, 40.75 lei.

În fața protestatarilor, nemulțumiți de majorarea tarifului la apă și canalizare, a ieșit primarul de Telenești, Vadim Lelic. Acesta le-a spus oamenilor că tariful la apă și canalizare nu a fost modificat din 2017 și că ANRE a dispus un tarif mai mic decât cel cerut de furnizor –  46 de lei.

Unii locuitori, prezenți la protest, i-au reproșat primarului că acesta are un magazin  care a funcționat fără a avea contor la apă ani la rând.

Îndemnați de consiliera Victoria Vicol, oamenii adunați au contestat Hotărârea ANRE, din 26 mai curent nr. 299 a ANRE, privind majorarea tarifelor pentru furnizarea, prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. D.P. „Apă-Canal”Telenești, publicată pe data de 2 iunie 2023 în Monitorul Oficial.

Locuitorii din orășel consideră că tariful este exagerat, nejustificat și nu a fost consultat cu consumatorii.

O locuitoare a orașului a spus pentru GAZETĂ că tarifele se măresc, dar schimbări nu fac și nu îmbunătățesc serviciile. „În fața blocului de locuit sunt fântâni de canalizare care nu au capac, dar sunt acoperite cu o scândură și o piatră, din ele vine un miros insuportabil. Lumea nu poate sta afară, vara. Și calitatea apei lasă de dorit. Mulți nu beau apa din robinet, vine cu impurități, deseori”. Potrivit ei, care are o pensie mizeră de 2000 de lei, achită lunar pentru patru cubi de apă și întotdeauna economisește.

Paralel cu contestarea locuitorilor au venit și câțiva consilieri locali ai Consiliului orășenesc Telenești cu o contestare împotriva majorării tarifului la apă și canalizare în orașul Telenești. Consilierii susțin că la ședința din 6 aprilie 2023 nu a fost îndeajuns confirmată necesitatea măririi prețului la serviciul de apă și canalizare. Consilierii contestează și au anunțat mulțimea adunată că dacă va fi nevoie vor merge în proces de judecată.

Oamenii adunați au mai semnat și o petiție pentru un audit la Î.M. „Apă-Canal” Telenești. Aceștia au strigat într-un glas că: „Nu suntem de acord cu majorarea tarifului la apă și canalizare la 40,75 lei”.

Solicitată de GAZETA, consiliera Victoria Vicol, ne-a spus că „la ședința consiliului local, din cei 17 consilieri doar doi au votat pentru majorarea tarifului propus de întreprinderea municipală – cu 11 lei pentru serviciul de apă și canalizare, adică de la 24 de lei – 9 pentru canalizare și 15 lei pentru apă, care este prețul inițial, la 35 de lei. Am refuzat. Nu suntem de acord nici cu majorarea de 11 lei propusă de întreprindere. Prețul nu este justificat. S-a majorat numărul de angajați la întreprinderea municipală. Șeful „Apă-Canal” Telenești motivează că s-a mărit numărul de km de canalizare (în anul 2022 – 36,6 km, în 2017 era 14,8 km). Dar atunci când se mărește numărul consumatorilor, atunci se mărește și venitul întreprinderii. Au mai motivat că sunt pierderi. Le-am spus că și aceastea trebuiesc localizate și soluționate. Am refuzat majorarea tarifului și adminsitrația întreprinderii ne-au avertizat că dacă nu suntem de acord, atunci vor solicita stabilirea tarifului la ANRE care va fi unul mai mare. Asta și s-a întâmplat.”

Potrivit consilierei, Î.M. „Apă – Canal” Telenești are acum 26 de angajați. Rețeaua de canalizare era de 36,6 km în 2022, iar în 2017 erau șapte persoane angajate și rețeaua de canalizare era de 14,8 km. Victoria Vicol ne-a mai spus că de multe ori apa vine cu impurități, adică nu este de cea mai bună calitate.

Tot de la ea am aflat că prin anul 2000 -2001, la Telenești cu susținerea financiară din partea Olandei, prin intermediul unui ONG, s-au construit două fântâni arteziene, dar au fost date în gestiune la Î.M. „Apă – Canal” Telenești le-a luat la gestiune. „Nu a fost contribuția întreprinderii, dar ei o folosesc și percep bani de la populație. Despre aceasta au spus și reprezentanții ONG-ului prezenți la protestul din fața primăriei”, ne-a spus Vicol.

Solicitat de GAZETĂ, directorul Î.M. D.P. „Apă – Canal” Telenești, Gheorghe Bogdan, să ofere o informație justificativă vizavi de decizia de a majora tariful la serviciul de apă și canalizare pentru locuitorii de la Telenești, ne-a spus că este pe șantier și să revenim la ora 13.00. După care nu ne-a răspuns la numărul de telefon mobil la care a fost contactat.

Conform unor cifre mai vechi, orășelul Telenești are 8600 de locuitori, dar nu toți sunt beneficiari ai serviciului de apă și canalizare.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE