Inspectorii ANSA urmează să efectueze o serie de controale inopinate la agenții economici care produc plăcinte cu brânză

3890
0

După ce, la începutul lunii martie, ANSA a anunțat că în medie 80 % din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, ci doar un amestec de produse pe bază de grăsimi vegetale, situație constatată după controalele din februarie, în perioada 23 aprilie 2023 – 17 mai 2023 au fost efectuate controale repetate la agenții economici vizați în informația „Practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare”, a informat GAZETA Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Rezultatele controalelor au scos în evidență necesitatea de a extinde acțiunile de control pe întreg teritoriul țării.

Potrivit ANSA, s-a constatat că aproximativ 90 % din agenții economici controlați au îndeplinit prescripțiile indicate la controalele inițiale. Aceștia au avut la dispoziție un termen de 30 de zile lucrătoare pentru remedierea încălcărilor constatate și conformarea la cerințele legislației, și anume:

să modifice denumirea produsului alimentar astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii cu privire la natura produsului și ingredientele care intră în compoziția sa, fie să utilizeze, în procesul de producere, brânza proaspătă de vaci; să indice corect în lista de ingrediente toate materiile prime care au fost utilizate la preparare, astfel încât consumatorii să poată alege produsele în cunoștință de cauză.

Agenții economici care nu s-au conformat prevederilor legale au fost sancționați cu amendă în mărime de 90 unități convenționale, fiind menținută măsura prescriptivă de a modifica eticheta produselor astfel încât să nu ducă în eroare consumatorii.

Potrivit informației, inițial, au fost supuși controalelor 16 agenți economici care activează și comercializează produse în raza municipiului Chișinău și a raionului Orhei.

Rezultatele controalelor au scos în evidență necesitatea de a extinde acțiunile de control pe întreg teritoriul țării.

Astfel, având ca prioritate protecția intereselor consumatorilor de practici comerciale înșelătoare, inspectorii ANSA urmează să atragă o atenție sporită controalelor anuale planificate, precum și informării corecte a consumatorilor de către producătorii de plăcinte.

De asemenea, în baza listelor de distribuție puse la dispoziția ANSA de către producătorii/importatorii acestui produs pe bază de proteine și grăsimi, pe parcursul anului 2023 urmează să se efectueze o serie de controale inopinate la agenții economici care îl utilizează în calitate de umplutură pentru plăcinte.

ANSA informează că, în perioada lunilor martie – iunie, agenții economici care produc plăcinte au avut la dispoziție timp suficient pentru a se autosesiza și a se conforma prevederilor legale cu privire la informarea consumatorilor.

Cei care nu vor informa corect și precis consumatorii cu privire la umplutura utilizată în plăcinte urmează să fie sancționați.

Amintim că, pe parcursul lunii februarie, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat acțiuni ample de control la unitățile de producere a plăcintelor din țară. Drept urmare, s-a stabilit că o mare parte din agenții economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare. Consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Mai exact, în medie 80 % din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, ci doar un amestec de produse pe bază de grăsimi vegetale.

Țăranii care-și vând produsele lactate la Î.S. „Piața Centrală” din Chișinău susțin că plăcintăriile nu cumpără brânza de vaci de la ei, deoarece nu este avantajos.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

  Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE