Un fost viceministru al Economiei, trimis pe banca acuzaților. A „uitat” să indice în declarație bunuri de lux și mai multe conturi bancare  

490
0

Fostul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu, a fost trimis pe banca acuzaților fiind învinuit de fals în declarații. Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală, în luna noiembrie 2021, în temeiul unei investigații jurnalistice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit materialelor acumulate, învinuitul, în perioada anilor 2016-2019, deținând funcția de viceministru al Economiei Republicii Moldova, ulterior deținând și funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a introdus intenționat în declarațiile sale de avere și interese personale date false privind deținerea mai multor conturi bancare inexistente și dobândirea unor mijloace financiare în proporții deosebit de mari din înstrăinarea unor imobile dintr-un bloc locativ de lux din mun. Chișinău, în care a investit mai multe active în perioada anilor 2014-2017, tranzacții care nu au avut loc în realitate, inclusiv intenționat nu a introdus în aceste declarații, pentru perioada 2016-2019 mai multe bunuri imobile sub formă de terenuri agricole în r-nul Orhei dobândite în anul 2018 și înregistrate pe numele soției sale, dar și un lot de teren pentru construcții dobândit pe teritoriul României, în valoarea de peste 350 000 de lei.

Totodată, subiectul investigat intenționat nu a indicat în declarațiile sale de avere și interese personale pentru perioada 2017-2019 un mijloc de transport de lux deținut prin intermediul unei companii afiliate acestuia, achiziționat în anul 2017 la prețul de aproximativ 700 000 de lei, șapte conturi deschise într-o instituție bancară din Austria cu un rulaj de peste 400 000 de euro, dar și activele în sumă de 50 000 dolari SUA deținute în capitalul social al unei societății comerciale nerezidente din Belize, înregistrate pe numele soției.

Învinuitul a recunoscut faptele comise, însă le-a calificat ca acțiuni comise din eroare, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 lei sau închisoare de până la un an. În ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE