CA obține un nou câștig de cauză privind modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei

453
0

De această dată este vorba despre postul de televiziune RTR Moldova, care s-a plâns pe CA în instanță, după ce, pe 2 martie 2022, a fost dictată sancționarea postului TV cu o amendă de 5 000 lei și șase avertizări publice pentru lipsa rigorii și acurateței, a echilibrului, dar și pentru amestecul dintre fapte și opinii în știrile difuzate în perioada 24-27 februarie 2022 despre invadarea Ucrainei de Federația Rusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, pe 24 februarie 2022, în cel puțin două știri s-a atestat intercalarea dintre fapte și opinii, precum și lipsa de imparțialitate în prezentarea informației. Opinia lui Vladimir Putin despre demilitarizarea Ucrainei ca urmare a solicitărilor autorităților republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk, a fost prezentată ca fapt, știrea fiind construită în baza declarațiilor președintelui rus, date drept fapte incontestabile.

În calitate de replică este prezentată informația că Volodimir Zelenski nu dorește război. Astfel, în știre Vladimir Putin își argumentează „operațiunea militară specială” drept o acțiune inevitabilă pentru a opri extinderea NATO, iar despre Volodimir Zelenski se spune că a decis să rupă relațiile diplomatice cu Moscova, deoarece Rusia a atacat infrastructura țării. Sursa știrii a fost Ministerul rus al Apărării care a confirmat, în același timp, lovituri asupra aerodromurilor și infrastructurii militare din Donbass. Deși a fost prezentă o opinie a președintelui ucrainean, aceasta a fost dezechilibrată ca timp alocat și ca tonalitate, fapt ce nu a dat știrii caracterul de imparțialitate.

În altă știre difuzată pe 25 februarie 2022, au fost atestate fapte amestecate cu opinii și concluzii subiective, dezechilibrând informația și inducând ideea ca Ucraina nu ar fi importantă, în contextul demersurilor președintelui ucrainean către comunitatea internațională, și prezentând Federația Rusă la un nivel net superior. Jurnalistul a afirmat că nimeni nu vrea să intre într-un conflict armat cu Rusia din cauza Ucrainei, aceasta fiind o opinie subiectivă, fără acoperire factologică.

În același timp, RTR Moldova a recurs la omisiune în programele difuzate în perioada monitorizată. În ediția specială a buletinului informativ, care a constituit un text pe banda de știri în partea de jos a ecranului, publicul nu a fost anunțat despre ce se întâmplă în țara vecină. O  știre a vizat închiderea spațiului aerian al Moldovei „în legătură cu situația din Ucraina”, iar un fals distribuit de post s-a referit la un mesaj pe care l-au primit „câțiva cetățeni” ai Republicii Moldova prin SMS despre o posibilă mobilizare militară. Această prezentare nu a contribuit la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmpla în Ucraina începând cu ziua de 24 februarie 2022.

Consiliul Audiovizualului a obținut câștig de cauză în prima instanță pe 13 iunie 2023, când  Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, s-a pronunțat pe decizia din 2 martie 2022 a autorității de reglementare față de „TV-Comunicații Grup” SRL, fondatoarea postului de televiziune „RTR Moldova”.

Anterior, CA a obținut câștig de cauză într-un dosar ce vizează postul de televiziune NTV Moldova, care fusese sancționat cu două amenzi în sumă de 10 000 lei și patru avertizări publice, pentru prezentarea în mod unilateral, fără documentare suficientă, cu amestec dintre fapte și opinii, a crizei de securitate din regiune și invadarea Ucrainei de Federația Rusă.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE