Conceptul noii instanțe judecătorești specializate – Tribunalul Anticorupție, este gata și propus spre dezbateri de Președinție. Potrivit documentului, publicat marți, 13 iunie, noua instanță specializată se va ocupa de corupția mare, în competența căreia vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPentru examinarea apelurilor, va fi creat un colegiu specializat la Curtea de Apel Chișinău.
Potrivit conceptului Președinției, Tribunalul va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți de către Președintele RM. În scopurile de selecție CSM va avea împuterniciri suplimentare de verificare a integrității și probității candidaților. Judecătorii Tribunalului vor avea un mandat de 5 ani, după care vor reveni la poziția anterioară de judecător sau, în cazul judecătorilor nou numiți, vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău. Judecătorii numiți sau transferați la instanța anticorupție vor trece evaluarea externă extraordinară (vetting) după curțile de apel.
Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu de circa 45 de mii de lei. Salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat. Ca garanții suplimentare judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.
Instanța își va începe efectiv lucrul când vor fi numiți cel puțin patru judecători. Din acest moment dosarele aflate în examinare la alte judecătorii se transmit instanței anticorupție în decurs de o lună, dacă încă nu au ajuns la faza de dezbateri judiciare. Dosarele care au ajuns la faza de dezbateri judiciare, urmează a fi finalizate în termen de cinci luni de la data intrării în vigoare a legii. Lipsa de activitate pe cauzele penale în acest termen, determină transmiterea cauzei către instanța anticorupție.
Legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinarea în această sesiune parlamentară. Totodată, textul legii va fi transmis Comisiei de la Veneția după aprobarea legii, cu asigurările de ajustare ulterioară.
Toți subiecții interesați sunt invitați să prezinte propuneri și recomandări până la data de 23 iunie 2023.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE