Amendă de mii de lei pentru un post TV care nu ar fi respectat principiile pluralismului de opinie 

369
0

Postul de televiziune Orizont TV a fost amenda cu 5 000 de lei pentru abordare unilaterală și prezentarea neechilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție în cadrul unei emisiuni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Consiliului Audiovizualului, în cadrul emisiunii vizate au participat trei invitați cu o poziție comună asupra subiectelor puse în discuție – reforma justiției pornită de actuala guvernare, chestiunea diplomatică dintre Republica Moldova și președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, decizia Curții Constituționale privind Panglica Sf. Gheorghe, precum și eventuala desfășurare a Adunării Naționale din 21 mai 2023.

Potrivit CA, opinia invitaților s-a axat pe criticarea inițiativelor guvernării actuale și implicit a partidului PAS.

Raportul Consiliului Audiovizualului (CA) a consemnat că, luând în calcul importanța și actualitatea subiectelor propuse pentru dezbatere, era necesară prezentarea echilibrată a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, ținând cont și de faptul că problemele discutate sunt de interes public și sunt dezbătute în societate.

Mai mult, prin afirmațiile sale și prin întrebările provocatoare, moderatorul a susținut poziția invitaților din platou și nu a asigurat echilibrul opiniilor: „Ce aprecieri ați da dumneavoastră la modificările regulilor jocului de fiecare dată? Întâi modificăm așa încât să ne convină interimatul la CSJ asigurat de un vicepreședinte, ca ulterior să căutăm altă metodă fiindcă nu ne convine cine a ajuns?”, se mai arată în raport.

Totodată, pe parcursul programului, au fost atestate secvențe în care moderatorul a adresat unele întrebări însoțite de precizarea: „Ca să nu fiu eu sancționat de Consiliul Audiovizualului, spuneți voi”. În acest context, moderatorul nu a ținut cont de faptul că asigurarea informării corecte implică prezența punctului de vedere aflat în opoziție, iar absența acestuia în cadrul programului, nu exonerează moderatorul de asigurarea imparțialității.

Membrul CA, inițiatorul controlului, Orest Dabija, a declarat că dialogul din platou a fost dezechilibrat, iar prezentatorul nu a încercat să tempereze acuzațiile aduse guvernării, fără probe reale.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a afirmat că libertatea de exprimare și pluralismul de idei sunt valori incontestabile ale unei democrații, consumatorii de informații având nevoie de opinii diverse.

„Problema apare atunci când jurnalistul face aluzii zeflemitoare, lansează afirmații acuzatoare pe care le pasează invitaților tocmai ca să nu fie sancționat de CA, iar asta este lipsă de respect manifestată de respectiva persoană. În cadrul emisiunii au fost atacuri la persoană, iar cei vizați nu au fost prezenți pentru a-și exprima punctul de vedere. Pe lângă asta, moderatorul ghidează discuția în mod clar pe un făgaș unilateral”, a mai spus Aneta Gonța.

Membrii CA au votat în unanimitate pentru sancționarea ORIZONT TV care a încălcat prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale. Pentru o încălcare similară, postul a fost sancționat cu avertizare publică în aprilie 2023.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE