VIDEO// Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la Summitul CPE din Republica Moldova și precizează când se va încheia războiul

747
0

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova. Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de joi, 1 iunie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președintele Ucrainei vecine a fost întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu, care i-a mulțumit pentru că a acceptat să vină în Republica Moldova.

„Vă mulțumesc din nou pentru că ați acceptat să participați la al II-lea Summit al Comunității Politice Europene. Este foarte important pentru noi că sunteți astăzi aici… Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi și suntem profund recunoscători pentru asta. Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în perimetrul granițelor recunoscute internațional”, a declarat președinta Maia Sandu, după o scurtă întrevedere cu omologul său ucrainean.

La rândul său, Zelenski a recunoscut că nu i-a fost ușor să ajungă în Republica Moldova și a transmis din numele tuturor ucrainenilor sprijin pentru Republica Moldova.

„Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună. Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru… Consider că viitorul nostru în cadrul Uniunii Europene este foarte important.  Ucraina este gata să fie membru NATO, așteptăm doar confirmarea. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, dar și pentru Moldova”, a declarat Zelenski.

Întrebat de jurnaliști când se va încheia războiul din țara sa, președintele Ucrainei a precizat că acest lucru se va întâmpla atunci când agresorul se va retrage din teritoriile ocupate.

„Până la victoria noastră. Atunci când vom câștiga, războiul se va opri. Rusia poate opri acest război dacă se retrage de pe teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat”, a precizat Zelenski.

Discuțiile cu partea ucraineană vor viza aspectele de stabilitate și reziliență energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace. Aspirațiile europene, inclusiv obținerea în 2022 de către Republica Moldova și Ucraina a statutului de candidat pentru aderarea la UE, contribuie la promovarea colaborării bilaterale între țările noastre în mai multe domenii de interes comun.

https://www.facebook.com/EPCMoldova/videos/193988496937686

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE