NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului de la Bulboaca

755
0

NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară, joi 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi, și întrunește 50 de oficiali europeni de rang înalt, transmite Reuters.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit reprezentanților NATO, desfășurarea Summitului la o distanță de doar 20 de km de teritoriul ucrainean reprezintă o adevărată provocare de securitate și organizatorică pentru o țară cu 2,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina și România, stat membru NATO.

Într-un comunicat citat de Reuters, Alianța Nord-Atlantică a menționat că avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare și control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul țării noastre.

„NATO AWACS pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Totodată, mai precizăm că, începând cu miezul nopții și până la ora 07.00 a dimineții de vineri, 2 iunie, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. În acest interval de timp vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summitul Comunității Politice Europene.

Odată cu sosirea delegațiilor oficiale în Republica Moldova, traficul rutier pe traseul Aeroportul Internațional Chişinău – Chișinău va fi parțial suspendat, întrucât coloanele oficiale se vor îndrepta către unitățile de cazare. Traficul rutier va fi redirecționat pe rute alternative de către inspectorii de patrulare.

Ambulanțele și autospecialele de intervenție vor avea un regim special de deplasare. De asemenea, activitățile comerciale și cotidiene ale cetățenilor, care sunt în afara perimetrelor de securitate, se vor desfășura în regim obișnuit.

Joi, 1 iunie, țara noastră găzduiește cea de-a II-a ediție a Summitului EPC. Prima ediție a Summitului s-a desfășurat în 2022, la Praga, Republica Cehă, fiind invitați lideri din 43 de țări europene.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE