Recean îi asigură pe cetățenii din UTA Găgăuzia că nimeni nu va alege bașcanul în locul lor: „Nici cei care se află pe aiurea în loc să-și ispășească pedeapsa”

580
0

Premierul Dorin Recean i-a asigurat pe cetățenii din UTA Găgăuzia că „nimeni nu va alege bașcanul în locul lor”, i-a îndemnat pe toți la „calm” și a avertizat că fiecare trebuie să respecte legea, iar cei care nu o fac, să-și asume consecințele. Mesajul a fost transmis în debutul ședinței Guvernului de miercuri, 17 mai, în contextul situației scandaloase din UTA Găgăuzia legată de alegerea reprezentantei Partidului „Șor” în funcția de bașcan al regiunii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Vreau să menționez că nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul. Nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care se află acum pe aiurea, în loc să vină aici să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul autonomiei trebuie să fie ales conform legislației Republicii Moldova și conform legilor specifice din Găgăuzia și asta se va întâmpla.  Chem pe toată lumea să fim calmi, instituțiile să funcționeze, toate la orice nivel ”, a menționat Recean în debutul ședinței Guvernului.

Șeful Executivului a atenționat că fiecare trebuie să respecte legea, iar alegerile trebuie să se desfășoare conform legislațiiei și în cadrul proceselor prestabilite. În continuare, Recean susține că autoritățile vor continua să asigure serviciile publice în regiune, să conlucreze cu cetățenii, cu primarii și cu „cei care sunt aleși de cetățenii din Găgăuzia să le reprezinte interesele”.

„Ceea ce noi nu vom face este să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât interesele cetățenilor din autonomie și, respectiv, ori de câte ori vom identifica că cineva încearcă să aibă o altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”, a avertizat Recean.

Precizăm că, pe parcursul zilei de marți, 16 mai, procurorii CNA și ai Procuraturii  Anticorupție  și Inspectoratului Național de Investigații au descins cu percheziții la Comrat. Acestea au fost desfășurate în cadrul cauzei penale, pornită pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și coruperea alegătorilor.

Perchezițiile operate în acest dosar au fost organizate la mai mulți reprezentanți ai unui concurent electoral la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Probele ridicate, care indică asupra „multiplelor cazuri de corupere a alegătorilor”, sunt în prezent examinate.

Totodată, procurorii menționează că, în cadrul măsurilor speciale de investigații, s-a conturat bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi fost incluse persoane decedate și persoane plecate din țară, dar care au „votat”. Respectiv, au fost ridicate listele electorale, iar  reprezentantul Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia urmează să se prezinte, pe parcursul zilei de miercuri, 17 mai, la sediul CNA pentru procedura de desigilare a cutiilor cu listele electorale, ridicate marți.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE