Savanții moldoveni au ridicat premiul mare la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Invenția care a făcut furori

844
0

Premieră pentru Republica Moldova. Inovație de excepție a savanților moldoveni și francezi a fost apreciată cu Marelui Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva, anunță printr-un comunicat Departamentul Cercetare și Inovare, USM.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, în cadrul unei colaborări de ani de zile, academicienilor de notorietate Aurelian Gulea de la Departamentul de Chimie al USM, Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM și cunoscutul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay, unde au dezvoltat o inovație excepțională, ce ajută la salvarea albinelor. Mai exact, este vorba despre invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine”. De menționat că invenția savanților moldoveni a fost recunoscută cea mai impresionantă din cele peste 1 000 de invenții prezentate.

Sursa foto: cercetare.usm.md

„Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova, este o mare bucurie și o mare împlinire profesională. În toată cariera mea de cercetare de zeci de ani, atare premiu de mare prestigiu și semnificație la scară internațională în domeniul inovațiilor nu a fost obținut în Republica Moldova”, a declarat la revenirea de la Geneva, academicianul Aurelian Gulea, savant care reprezintă Republica Moldova de mai bine de 20 de ani la această prestigioasă Expoziție din Elveția.

Invenția presupune dezvoltarea de noi molecule netoxice pe baza oligoelementului Molibden pentru a fortifica sistemul imunitar al albinelor, a le ajuta să lupte împotriva agresiunilor externe, în special, cu cel mai mare dușman al lor, căpușa varro, și a le reduce foarte mult mortalitatea. Totodată, suplimentul alimentar contribuie la creșterea productivității de miere, produselor melifere, ceară, propolis.

Având în vedere că albinele se confruntă, în prezent, cu un declin foarte îngrijorător, iar dispariția lor ar avea consecințe catastrofale pentru biodiversitate și pentru hrana noastră, inovația cercetătorilor moldo-francezi a trezit un deosebit interes juraților.

Neverosimil și totuși real, a relevat academicianul Ion Toderaș, care a reprezentat Institutul de Zoologie al USM în acest proiect ce s-a încununat cu această neașteptată, dar atât de frumoasă apreciere.

„A fost, realmente, o surpriză pentru noi. Este o apreciere la nivel mondial a cercetărilor noastre. Este o mare bucurie. Am trăit clipe de reală satisfacție profesională, or, ce poate fi mai frumos decât a primi o recunoaștere și o apreciere internațională la cel mai important eveniment internațional dedicat exclusiv invenției. Dintr-o 1000 de invenții prezentate la Salon să fim noi, cercetătorii dintr-o țară mică, cum este Republica Moldova, câștigătorii Marelui Premiu…ceva de necrezut, dar s-a întâmplat”, a declarat savantul.

Sursa foto: cercetare.usm.md

„Colaborarea mea cu Catedra de Chimie și Institutul de Zoologie ale Universității de Stat din Moldova, în speță, cu savanții Aurelian Gulea și Ion Toderaș, este o colaborare fructuoasă și mă bucur foarte mult pentru acest succes”, avea să sublinieze renumitul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay.

Geneva a găzduit cea de-a 48-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, care a reunit inventatori, oameni de știință, oameni de afaceri, producători, finanțatori, comercianți din 40 de țări, profesioniștilor și publicului larg fiindu-le prezentate peste 1000 de invenții și inovații.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE