Autoritățile le promit clienților păgubași ai Air Moldova că-și vor putea recupera banii pentru biletele procurate

417
0

Autoritățile promit clienților păgubași ai companiei Air Moldova, care și-au procurat bilete pentru cursele aeriene anulate, că-și vor recupera banii achitați întrucât există „mecanismul de restituire” reglementat la nivel legal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Promisiunea a fost făcută de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija, în cadrul unei conferințe de presă. Ministra a menționat că statul nu poate interveni în activitatea companiei aeriene, însă, va depune toate eforturile ca niciun pasager care a rămas la sol să piardă banii achitați pentru bilete.

„Guvernul se va îngriji de protejarea drepturilor tuturor consumatorilor, persoanelor care au procurat bilete de la această companie… Este o procedură reglementată de Legea cu privire la insolvabilitate. Evident, este dreptul unei entități private să o solicite în instanța de judecată, dar repet este o chestiune de management intern de activitate de gestionare a acestei entități private în care statul nu intervine, statul va asigura respectarea drepturilor  consumatorilor ca aceștia să-și revendice și să-și exercite dreptul la despăgubiri, inclusiv”, a declarat ministra Lilia Dabija.

Dabija i-a îndemnat pe oameni să ceară despăgubire de la compania aeriană vizată, iar în cazul în care întâmpină dificultăți să sesizeze Autoritatea Aeronautică Civilă. Costul integral al biletelor pentru cursele anulate trebuie să fie întors în termen de 7 zile, așa cum prevede Legea.

Precizăm că marți, 2 mai, operatorul Air Moldova a anunțat despre anularea tuturor zborurilor.  Totodată, Compania aeriană a comunicat că a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei „care este un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor”.

Mai precizăm că săptămâna trecută, în urma unui control inopinat, AAC a constatat că operatorul aerian Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate anterior. În consecință, Compania a fost sancționată „pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare” și a fost obligată să ramburseze în termen de șapte zile întregul cost al biletelor tuturor pasagerilor solicitanți, afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 – până la data limită de 2 mai 2023, adică ziua în care Air Moldova a decis să nu mai opereze zboruri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE