„Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor celor implicați în sistemul alimentar: de la producători, transportatori, vânzători, proprietari de restaurante, autorități competente și chiar consumatorul final”

863
0

Joi, 20 aprilie, în incinta Liceului Teoretic „I.L. Caragiale” din orașul Orhei a avut loc a doua întrunire organizată de Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” întru realizarea activităților Proiectului  „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La eveniment au participat administrația și reprezentanții Serviciului teritorial ANSA Orhei, reprezentanți ai instituțiilor de educație, agenți economici din Orhei și din localitățile din raion, care au activități de producere în domeniul alimentar.

Întrunirea a fost moderată de dr. habilitat, profesor universitar, Facultatea Medicină Veterinară, Departamentul Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică, UTM, Valeriu Enciu, titular la mai multe discipline: Igiena și tehnologia prelucrării produselor de origine animală; Inspecția și controlul sanitar-veterinar; Siguranța alimentelor.

Subiectul întrunirii a fost: „Structurile regionale sunt responsabile de supravegherea sanitar-veterinară și trasabilitatea produselor alimentare privind siguranța alimentelor”.

Profesorul de la UTM, Valeriu Enciu a vorbit publicului despre lanțul alimentar, despre producerea alimentelor și despre faptul cine sunt participanții la proces.

„Participanții la acest proces sunt producătorii, consumatorii și organele de control. Pledez pentru o acțiune între aceste componente, cu ideea ca în relațiile dintre producător și consumator, producător și organele de control să fie cât mai puțin elemente de corupție sau posibilități de acțiuni coruptibile, pentru ca în final să profite toți. Producătorul să-și vândă marfa, consumatorul să fie satisfăcut de calitatea produselor alimentare care se prestează, iar organele de control să cunoască legislația, normativele, ca să poată reglementa această relație”.

Prezent la întrunire, șeful Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Orhei (cu raza de acoperire și a raionului Rezina), Lilian Chirilă a spus că „întâlnirile cu participarea tuturor celor implicați în lanțul alimentar contribuie la aplicarea măsurilor pentru o implementare deschisă și transparentă a legislației alimentare pentru asigurarea încrederii consumatorilor și operatorilor din lanțul alimentar.

Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor celor implicați în sistemul alimentar: de la producători, transportatori, vânzători, proprietari de restaurante, autorități competente și chiar consumatorul final.” Lilian Chirilă susține că „prin implementarea unui sistem de securitate alimentară și a unor proceduri de control riguroase se asigură produse de consum de calitate superioară, sănătoase, pe care oamenii le pot consuma în siguranță.”

Întrunirea a avut drept obiectiv:

–       aducerea la cunoștința autorităților publice locale, managerilor instituțiilor școlare și preșcolare, agenților economici din regiune, producătorilor și consumatorilor a informației privind misiunea subdiviziunilor subordonate ANSA în teritoriu și împuternicirile angajaților;

–       informarea consumatorilor și producătorilor despre drepturile lor;

–       sensibilizarea privind necesitatea respectării acestor drepturi de către autoritatea publică.

 

Evenimentul  a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE