Un nou mecanism de evaluare a judecătorilor a fost aprobat de Guvern. Nu se vor mai face promovări în baza „raportului de corupție” 

401
0

Mecanismul de evaluare și selecție a judecătorilor va fi îmbunătățit. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, 12 aprilie, proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților, care prevede revizuirea și sporirea clarității criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În scopul eficientizării acestui proces, Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din nouă membri, dintre care șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile. De asemenea, documentul vine cu modificări referitoare la criteriile de selecție a  candidaților la funcția de judecător și a indicatorilor de evaluare a magistraților.

„De la adoptarea Legii în 2012 a trecut mai mult de un deceniu și, între timp, au fost identificate mai multe carențe care au dus la mai multe promovări și numiri mai puțin înțelese și au pus sub semnul întrebării eficiența acestui mecanism. Colegiul nou va fi capacitat cu pârghii și instrumente de lucru suplimentare pentru ca să devină mai eficient în procesul de evaluare a viitorilor judecători și a celor care vor dori să fie promovați în funcții ierarhic superioare. Vor fi revizuite criteriile și procedurile de selecție a candidaților la funcția de judecători și a celor de evaluare a judecătorilor astfel că la baza evaluării judecătorilor vor sta trei criterii de bază  – competența profesională, competența organizațională și integritatea profesională”, a menționat  ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

La rândul său, premierul Dorin Recean a fost mai direct atunci când s-a referit la motivele care impun modificările respective.

„Am observat că vă exprimați așa diplomatic – „promovări mai puțin înțelese”. Trebuie să spunem oamenilor foarte clar că au fost promovări în baza raportului de corupție care era atunci și asta trebuie să schimbăm. Noi cu toții ne exprimăm încrederea că mecanismele pe care Guvernul le-a pus la dispoziția  judecătorilor permit să avem o justiție independentă și integră”, a precizat șeful Executivului, Dorin Recean.

Potrivit noilor modificări, la funcția de membru al CSJ nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii cinci ani, care nu au studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic.

De asemenea, noua Lege reglementează ponderea fiecărui criteriu în raport cu punctajul final de evaluare și prevede majorarea de la 3 la 5 ani a periodicității evaluării ordinare. Totodată, președintele instanței a fost exclus din lista subiecților care au dreptul de a iniția evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE