Membrii consiliilor de administrații ale ÎS nu vor mai fi desemnați pe criterii politice. Guvernul modifică procedura

475
0

 Cabinetul de miniștri a aprobat o nouă procedură de selectare și numire a membrilor consiliilor de administrare a întreprinderilor de stat și societăților cu capital majoritar de stat, dar și condițiile de remunerare a acestora. Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 12 aprilie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Trebuie să recunoaștem că până acuma, miniștrii numeau membrii în consiliile de administrare după cum le era dorința și în condiții destul de neclare. În cazul unei guvernări corupte asta devine un instrument foarte simplu pentru capturarea anumitor întreprinderi cu capital de stat pentru a servi interese private prin numirea unor membri în consiliile respective care să influențeze decizii. Acest lucru trebuie oprit”, a argumentat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Acest efort este necesar și din perspectiva luptei anticorupție ca să nu mai permitem politicului  sau cuiva să exploateze resursele statului dar sunt la fel de importante și pentru o competiție normală pe piață. Pentru că, deseori, noi afectăm competiția din piață cu aceste întreprinderi de strat”, a comentat premierul Dorin Recean.

Concomitent, în proiect se propune reglementarea condițiilor în care vor fi remunerați membrii consiliului de administrație/consiliului societății, acestea fiind elaborate în temeiul cadrului legal existent, prin care se stabilește plafonul indemnizațiilor lunare, premiilor, sporurilor, adaosurilor și altor recompense, care pot fi achitate membrilor organelor de conducere.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE