O nouă structură anti-propagandă va fi creată la Chișinău și va activa pe lângă Consiliul Suprem de Securitate 

626
0

La Chișinău va fi creată o nouă structură pe lângă Consiliul Suprem de Securitate (CSS), care va avea misiunea să combată propaganda și dezinformarea. Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Noi trebuie să combatem dezinformarea și propaganda rusă și o să întreprindem acțiuni în viitorul apropiat ca să avem acțiuni mai coerente și serioase la nivel de combatere a propagandei ruse. O să creăm o structură specială care va avea drept scop combaterea propagandei și dezinformării așa cum se întâmplă în mai multe țări din Uniunea Europeană. După modelul lor, vom crea și noi o asemenea structură pe lângă Consiliul Suprem de Securitate”, a menționat Maia Sandu, care a specificat că cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova este, la ora actuală, „finanțarea murdară a grupărilor corupte ale oamenilor Kremlinului, dezinformarea, manipularea și atacurile cibernetice”.

Șefa statului a vorbit despre noua structură în contextul în care o bună parte dintre cetățenii moldoveni se tem de o eventuală aderare a țării noastre la NATO, înțelegând greșit noțiunea statutului de neutralitate.

„Nu NATO vine cu războaie, Rusia vine cu războaie. Noi trebuie să fim mai eficienți în dezbaterea dezinformării pentru că această frică de NATO nu este altceva decât rezultatul propagandei de ani de zile a Federației Ruse împotriva NATO, în raport cu statutul de neutralitate”, a menționat șefa statului.

Declarațiile reprezentanților Kremlinului la adresa conducerii statului Maia Sandu le numește „isterice, amenințătoare, cu lipsă de respect pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Republica Moldova”, iar celor care „acționează” la indicația Moscovei și încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația în țară, le spune foarte clar că instituțiile statului au reușit și vor reuși în continuare să prevină orice provocări indiferent de numărul „sacilor” cu bani care intră în țară. Doar că șefa statului recunoaște că, la ora actuală, nu este încă foarte clar cum ajung acești banii în Republica Moldova.

„Noi credem că majoritatea vin din afara Republicii Moldova. Acuma, instrumentele sunt variate, instituțiile noastre trebuie să dea un răspuns. O parte dintre acești bani sunt identificați și sechestrați, o parte – probabil nu sunt sechestrați, pentru că instituțiilor uneori le reușește, alteori nu. La întrebarea majoră însă nu avem un răspuns clar despre cum intră acești bani în țară, pentru că e clar că intră pe căi ilegale. Trebuie să fie îmbunătățit cadrul legal ca să se închidă anumite portițe”, a specificat șefa statului, care a sugerat că instituțiile responsabile ar trebui să facă „mai mult” în acest sens.

Efort se impune inclusiv din partea sistemului judecătoresc, care, la ora actuală, rămâne blocat din cauza rezistenței din sistem. Motiv pentru care niciun fugar „milionar” nu este adus în fața instanței.

„Deciziile sistemului de judecată întârzie sau lipsesc. Pentru că acolo, în mare parte, s-au oprit lucrurile. De asta trebuie să creăm o curte anti-corupție, să deblocăm procesul. Asta ar rezolva, într-o anumită măsură, situația pentru că este și partea cu extrădarea acestor fugari, dar înainte de extrădare trebuie să existe decizia de condamnare. Iar decizia de condamnare este dictată de sistemul judecătoresc. Or în situația în care sistemul judecătoresc nu vrea să ia decizii legale și unii dintre ei probabil așteaptă să vină cineva să le aducă sacii cu bani ca să tergiverseze decizia sau ca să ia o decizie ilegală, aici lucrurile se complică”, a opinat Maia Sandu.

În acest context, șefa statului a ținut să sublinieze că procesul de „curățare” a sistemului va continua indiferent de rezistență.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE