Iurie Reniță: „Există riscul real de a compromite și de această dată integrarea europeană, exact cum s-a întâmplat și anterior, prin contribuția directă a corupților și trădătorilor din Alianțele pentru Integrare Europeană (AIE)”

656
0

„Convocarea unei Adunări Generale a cetățenilor privind integrarea europeană a Republicii Moldova a fost necesară după victoria la alegerile prezidențiale a actualului președinte de stat (organizată în primavera anului 2021), prin această acțiune de anvergură confirmând determinarea noastră fermă de a urma neclintit parcursul european. Integrarea europeană nu este apanajul exclusiv al șefului statului sau partidului de guvernământ, ci este contribuția și responsabilitatea tuturor forțelor pro-europene din Republica Moldova, pe care actualmente le considerăm că sunt majoritare” a comentat diplomatul și politicanul Iurie Reniță pentru GAZETA acțiunea Adunarea națională Moldova Europeană a președintei Sandu, care va avea loc pe 21 mai curent.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit diplomatului, „acest proces nu a demarat doar după 2020, odată cu instalarea în funcție a actualului șef de stat sau după alegerile parlamentare din 2021, când PAS-ul a obținut majoritatea parlamentară. Pentru acest deziderat major au optat și luptat multe personalități marcante și politicieni curajoși încă din anul 2009. Din păcate, parcursul nostru pro-european a fost compromis de către politicieni iresponsabili, ghidați prioritar de îmbogățirea lor personală.”

Iurie Reniță susține că: „Dacă scopul adevărat și sincer al acestei acțiuni de amploare este consolidarea și manifestarea solidarității și unității tuturor forțelor proeuropene de la noi, atunci trebuie să evităm monopolizatrea evenimentului de către șeful statului (liderul informal al PAS-ului) și actuala guvernare. Pentru a demonstra că ne dorim o consolidare efectivă a majorității cetățenilor cu opțiuni pro-europene, ar fi indicat în acest scop să fie format un Consiliu Organizatoric Național, compus din toate forțele politice pro-europene, concomitent având susținerea instituțiilor guvernamentale pentru buna desfășurare a evenimentului.

În cazul în care se va proceda în maniera ultimului discurs al șefului statului în parlament, prezentat intenționat doar în față deputaților PAS (de altfel, o alocuțiune bună, dar necesară încă un un an în urmă, după agresiunea militară rusă în Ucraina), atunci există riscul real de a compromite și de această dată integrarea europeană, exact cum s-a întâmplat și anterior, prin contribuția directă a corupților și trădătorilor din Alianțele pentru Integrare Europeană (AIE).”

Politicanul Iurie Reniță zice că mai este o chestiune foarte importantă pentru Adunarea Cetățenilor din 21 mai, ce ar trebui examinată.

„Ar fi corect și judicios de a aborda în cadrul acestui eveniment de amploare, dincolo de opțiunea pro-europeană și cea a Reunirii, care ne poate asigura în cel mai scurt timp securitatea și pacea sub umbrela defensivă și protectoare a Alianței Nord-Atlantice, dar și o viață decentă și prosperă în cadrul României și a Uniunii Europene. Fără examinarea acestei chestiuni, există riscul ca evenimentul din 21 mai să fie transformat în unul eminamente electoral al PAS-ului, chiar dacă ar exista justificarea inițiatorilor de a da o ripostă actualelor forțe politice antinationale și proruse. Nu este necesar să demonstrăm partenerilor noștri strategici cât de uniți suntem noi prin intermediul acestei Adunări în procesul de integrare europeană, cel mai concludent argument fiind reformele de substanță în toate domeniile conform standardelor și exigențelor UE, dar făcute de persoane competente și responsabile. Intenția de a arăta bine doar pe exterior este una profund greșită și ne duce înapoi, la perioada AIE”, a concluzionat diplomatul și politicanul Iurie Reniță.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE