Artistul și scriitorul Gheorghe Urschi omagiat la Muzeul Național al Literaturii Române

600
0

Sâmbătă, 1 aprilie, de Ziua Mondială a Umorului, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, a vernisat expoziția Scriitorii promoției ’70. Portret în grup: Gheorghe Urschi, 75, în semn de omagiu adus artistului și scriitorului Gheorghe Urschi la 75 de ani de la naștere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Expoziția prezintă viața și opera lui Gheorghe Urschi în cărți, manuscrise, documente, artă plastică și fotografii. O parte din exponate aparțin arhivei familiei omagiatului.

În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR
În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR

În cuvântul de deschidere a expoziției, Maria Șleahtițchi, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române și moderatoarea evenimentului, a vorbit despre generația artistică șaptezecistă, una care include pictori, actori, scriitori de talent, toți cu un aport deosebit la evoluția artei românești din stânga Prutului. Exponentul acestei generații, Gheorghe Urschi, este într-adevăr „un artist polivalent”: scriitor, actor, regizor, om de televiziune, rămas în memoria publicului mai ales prin activitatea sa de umorist. Despre această latură creativă a talentului lui Urschi, Maria Șleahtițchi a menționat că „umoriştii sunt oameni rari, a povesti cu umor e un talent, dar a scrie cu umor este foarte greu”.

În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR
În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR

Prezent la eveniment, președintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac, a ținut să menționeze că Gheorghe Urschi este și „un foarte bun scriitor”, „o personalitate integră care a reunit mai multe talente”, „un model de interpret și de creator al umorului”. Piesele și schițele sale au urmărit mereu creșterea nivelului intelectual al publicului, iar pe mai marii zilei autorul „încerca să-i aducă cu picioarele pe pământ”.

În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR
În imagini: Aspecte de la inaugurarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu, MNLR

Prietena și colega de televiziune a lui Gheorge Urschi, Margareta Reabcov, a povestit despre activitatea sa alături de maestru începând cu anii `80. Doamna Reabcov și-a numit colegul „omul orchestră”, cu nenumărate talente: „a scris scenarii, tot el le-a regizat și le-a jucat…”. Turneele făcute prin toate localitățile Moldovei au convins-o să afirme că nu a cunoscut „un alt om care să fi fost atât de iubit şi atât de aşteptat ca Gheorghe Urschi”.

Despre întâlnirile de suflet și de creație cu Gheorghe Urschi au rememorat și prietenii, artiștii Nicolae Josanu și Veta Ghimpu-Munteanu, dar și jurnalista Liuba Staver.

 

La eveniment a participat fiica omagiatului, Liliana Urschi, care a mulțumit tututor celor prezenți pentru implicare, organizare, cuvinte frumoase și amintiri de neuitat.

Gheorge Urschi nu a participat la eveniment, însă a vizitat expoziția cu o zi înainte de lansarea acesteia.

***

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948 în satul Cotiujenii Mari, Florești. Este actor, prozator, dramaturg.  Și-a făcut studiile la  Școala Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova (1965-1971). Și-a început activitatea de actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A debutat cu volumul de nuvele „Dealul fetelor” (1977). Este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În anul 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național.

După „debutul promițător” (A. Șalari), editează cărțile „Insula adolescenței” (1980), „Băiatul cu ghitara” (1986), „Cazuri și necazuri” (scheciuri și povestiri umoristice) și „Eu sar de pe fix” (1995). În anul 2008 scoate de sub tipar „Scrieri alese” în 3 volume. A tradus din opera mai multor scriitori de limbă rusă (M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a.) și a scris versuri pentru diverse piese de muzică ușoară.

În epocă, Urschi a făcut aceeași lucrare la care au trudit și alți iluștri contemporani – întoarcerea la adevăr, revenirea la origini, la dreapta așezare a lucrurilor –, dar a făcut-o cu instrumente specifice și adesea într-un mod necruțător. În timp ce majoritatea scriitorilor basarabeni (artiști în general) încerca să-și convingă rătăcitul și decăzutul în minciuna bolșevică și uitare de neam cititor, să-l întoarcă deci pe calea cea dreaptă prin convingere, cu argumente, cu momeala metaforei, Urschi aplică masiv terapia de șoc a luării în derâdere, în bășcălie, în balon, făcându-i pe oameni să-și vadă prostia și astfel, în calitatea nouă de văzători, să pășească pe calea vindecării. Dacă unii, mai nătângi, s-au supărat, îi privește doar pe ei. Gheorghe Urschi a râs și ne-a făcut să râdem acolo unde alții cântau prohodul și boceau în speranța că se vor face auziți. Râsul este vindecător și vital în măreția lui. Sarcasmul este purificator și limpezitor de atitudini. La drept vorbind, deși ironic și sarcastic la suprafață, în intimitatea sa Gheorghe Urschi este un artist profund liric și chiar un sentimental, dar asta ar fi bine să rămână între noi.

(Ioan Mânăscurtă. În loc de prefață la cartea Las-să râdă țara asta de Gheorghe Urschi. Chișinău: Magna-Princeps, 2011, p.3-4)

Expoziția „Scriitorii promoției ’70” va putea fi vizitată până pe 03 ianuarie 2024, iar „Portretul în grup” dedicat lui Gheorghe Urschi – până pe 27 aprilie 2023.

Felicia CENUȘĂ, doctor în filologie, cercetător științific, Muzeul Național al Literaturii Române

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE