ANRE: „Există premise de micșorare a tarifelor”. Furnizorii de energie electrică trebuie să prezinte cereri de ajustare

392
0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată „premise de micșorare a tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Specialiștii ANRE au ajuns la această concluzie în urma analizelor preliminare  și au solicitat furnizorilor de energie electrică să prezinte cererile de ajustare. Documentele solicitate vor fi prezentate până vineri, 7 aprilie, „pentru a demara procedurile legale de micșorare a tarifelor și prețurilor în cel mai scurt timp”.

Tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali ar putea fi mai mici după semnarea noului contract de achiziție semnat între SA Energocom și Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES).

Precizăm că în ultima zi a lunii martie, data de expirare a precedentului contract de achiziție a energiei electrice, responsabilii din cadrul SA Energocom au anunțat despre faptul că s-a reușit încheierea unui nou contract de achiziție cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES.

De această dată și condițiile de achiziție sunt mai avantajoase. Chișinăul a reușit să obțină un contract de jumătate de an și un preț de achiziție mai mic – 66 de dolari SUA per MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni. Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

În baza contractului cu Centrala de la Cuciurgan, malul drept va fi asigurat cu energie electrică în proporție de 90 la sută.  De asemenea, în luna aprilie, Energocom va cumpăra electricitate de la SN Nuclearelectrica SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de aproximativ 91 de euro/ MWh. La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE