Chișinăul vrea să obțină un preț mai mic de achiziție a energiei electrice. Parlicov: „Negocierile sunt condiționate de factorul politic”

411
0

Autoritățile de profil de la Chișinău își propun să obțină un preț mai mic de achiziție a energiei electrice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES, iar noul contract să fie semnat pe un termen mai îndelungat și nu doar prelungit cu o lună, așa cum se întâmplă din decembrie trecut, încoace. Despre aceasta a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Se poartă discuții cu Centrala din stânga Nistrului. Evident că aceste discuții au fost întotdeauna condiționate și au implicat factorul politic. Noi mizăm pe încheierea unui contract pe un termen mai lung, dar la un preț mai bun”, a menționat Parlicov, fără a da cifre concrete. De asemenea, ministrul de profil nu a vrut să vorbească nici despre o eventuală reducere a tarifului pentru consumatorii finali.

„Tarifele țin de ANRE care trebuie să intervină, noi din partea noastră vom face tot posibilul să discutăm cu partea transnistreană un contract mai bun ca să fie temei pentru reducerea tarifelor”, a precizat Victor Parlicov.

Cert este că se urmărește încheierea unui contract pentru cel puțin jumătate de an. Reamintim că actualul contract semnat între compania S.A. „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan expiră la sfârșitul lunii martie.

Precizăm că, la începutul lunii decembrie trecut, a fost semnat contractul de achiziție a energiei electrice între S.A. „Energocom” și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau MGRES. Documentul stabilește că malul stâng va vinde malului drept energie electrică la prețul de 73 de dolari per MW. În schimb, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova cedează forțelor separatiste toată cantitatea de gaz pe care o primește Chișinăul de la Gazprom.

În plus, energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan reduce riscurile deconectărilor în masă în urma bombardamentelor din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat pe 15 și pe 23 noiembrie 2022.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE