Consiliul Suprem de Securitate se convoacă în ședință în contextul celei mai severe pene de curent care a afectat toată R.Moldova

813
0

Consiliul Suprem de Securitate este convocat în ședință în contextul celei mai severe pene de curent care a afectat, preț de ore bune, toate localitățile din țară, inclusiv municipiul Chișinău. Ședința este planificată pentru dimineața zilei de joi, 24 noiembrie, iar în discuție vor fi puse provocările legate de asigurarea cu resurse energetice a țării noastre.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot pentru dimineața zilei de joi a fost convocată ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE). Membrii comisiei vor evalua progresul obținut în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru perioada următoare.

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, se arată într-un mesaj transmis de președinta Maia Sandu în seara zilei de joi.

Oameni blocați în lift, troleibuze trase pe dreapta și lume panicată

Între timp, moldovenii de pe întreg teritoriul republicii au avut să treacă miercuri, 23 noiembrie, prin cea mai severă pană de curent, după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei vecine o nouă avalanșă de rachete. Lumina s-a stins la ora 14:23 și a lipsit ore bune, în unele localități curentul a revenit seara târziu. Din această cauză a picat rețeaua de telefonie mobilă și internet.

După deconectarea curentului, salvatorii au trecut în regim de alertă. În după-amiaza zilei de joi, au fost implicați în peste 20 de misiuni de salvare. În mare parte, salvatorii au fost solicitați să deblocheze oamenii din ascensoare.

În capitală, toate troleibuzele au fost trase pe dreapta, iar oamenii se deplasau pe jos. Nu funcționau nici semafoarele.

Și-au sistat activitatea punctele de trecere a frontierei. După miezul nopții, nu-și reluaseră activitate încă 10 puncte de trecere a frontierei. „Cauza nefuncționării este deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană și defecțiunile tehnice la baza de date a autorității vamale a Ucrainei”, comunica Poliția de Frontieră.

Operatorii în domeniul energetic anunțau despre reluarea conectărilor începând cu ora 18:32, însă, în multe localități din țară, inclusiv în unele sectoare ale capitalei, lumina a apărut mult mai târziu. Consumatorii casnici au fost conectați treptat, iar oamenii au fost îndemnați să consume „rațional”.

„Vă rugăm să utilizați econom energia electrică. La reconectarea energiei electrice nu vă grăbiți să conectați consumatori puternici de energie. Astfel, nu utilizați reșouri electrice, plite electrice cu inducție, mașini de spălat, cuptoare electrice. Acest lucru ne va permite reconectarea unui număr mai mare de consumatori”, îndemnau reprezentanții „Moldelectrica”.

Ambasadorul Federației Ruse, convocat la MAEIE 

Operatorii în domeniul energetic au comunicat că lumina a dispărut în urma  „deconectării unei legături puternice, a funcționat automatica de sistem pentru echilibrarea generării disponibile cu sarcina electrică din sistem”. Potrivit autorităților, avaria s-a produs în urma bombardamentelor masive cu rachete lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene (MAEIE) a comunicat că șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, „a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE ambasadorul rus în Republica Moldova, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructura civilă ucraineană, ceea ce a creat penurie de electricitate”.

În contextul în care Republica Moldova procură energie din România, autoritățile de la Chișinău au explicat de ce bombardamentele asupra Ucrainei vecine generează pene de curent în țara noastră. Simplu: pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt interconectate.

„Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi afectate serios și întreruperile ar fi durat mai mult”, explică autoritățile.

Precizăm că ultima pană de curent majoră, provocată de bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei, s-a înregistrat pe 15 noiembrie. Atunci însă procesul de reconectare a fost mai rapid.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE