Despre priorități

349
0
Mircea V. Ciobanu la Bookfest Chișinău 2022

Sistemul energetic moldovenesc (dacă acesta există, în genere) a fost pus – încă o dată – pe burtă. La ora când trebuia să-mi predau  textul la ziar, abia încep să-l scriu. Și nu sunt sigur că îmi funcționează poșta electronică. Or tot blocul informațional al lumii e (și el) conectat la același bloc energetic. Și insul care administrează întrerupătorul cu cuțit (rus: рубильник), tot el mânuind pompa cu hidrocarburi, stăpânește lumea. Sau, cel puțin, așa crede el. Și mai stăpânește și aeroporturile – ca să mai dau un detaliu al zilei de azi – care, azi, sunt capete de pod pentru cucerirea teritoriilor răzvrătite (amintiți-vă cum au ocupat rușii Praga în august 1968). Am pomenit despre aeroport deoarece, în cazul în care diversiunea energetică ar fi eșuat, știrea zilei de miercuri ar fi fost revenirea aeroportului internațional Chișinău în proprietatea statului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dar – cel puțin până la noutățile de ultimă oră – spre stupoarea mea, lumea din sferele informației continuă să discute subiectul spargerii conturilor și „secretele” din poșta privată a demnitarilor. Ține și el de războiul Rusiei împotriva lumii libere, doar că important e să punem corect accentele și să stabilim prioritățile. Într-o lume credulă și naivă, enorma capacitate de manipulare face din bârfă o armă în războiul hibrid, o armă împotriva adevărului, cel care, vorba biblică, ne va face liberi. În cazul nostru, e vorba de paradigma democratică de tip occidental, pe care o însușesc tot mai insistent Georgia, Ucraina, Moldova (balticii au aplicat-o imediat ce s-au desprins din menghina imperiului). Paradigmă care sperie fosta metropolă și o pune în pericol: s-ar putea întâmpla că și cetățenii ei să-și dorească implementarea aceluiași model. Din aceste temeri și capricii ale slujitorilor imperiului în agonie s-a născut războiul Rusiei împotriva lumii. Iar printre primele arme folosite de ruși împotriva Ucrainei, Georgiei, Moldovei sunt dezinformările. Bârfele.

Bine, situația cu dilema priorităților e tipică, aproape clasică, ea li se întâmplă oamenilor permanent implicați în activități, suprasolicitați, oamenilor cu agenda mereu plină: nu mai știi de ce să te apuci. Și atunci există trei posibilități (de bază): a) le faci, mai întâi, pe cele care îți stau la îndemână, care se impun de la sine sau… ți le impune cineva; b) te apuci, în primul rând, de cele pe care îți place să le faci, fie că îți sunt mai interesante, fie că îți solicită puțin efort; c) le rezolvi conform unei logici a priorităților: la început cele cu adevărat  importante, imperioase pentru moment, apoi restul, în ordinea descrescândă a importanței.

Nu dispera, multe  activități, fie și disparate, te mențin  în formă. Toate variantele pot fi explicate: în primul caz, nu te ostenești cu planificarea, în al doilea, orice ai face, o faci cu plăcere. Aceste variante vor fi apoi justificate în raportul de activitate: ai mișcat lucrurile înainte. Mai și trișând ușor, mai și speculând, pe ici-pe colo, vei face un raport frumos (e mai ușor să ostenești asupra unui raport colorat, decât asupra unui plan eficient). Dar cel mai bun (iar în unele cazuri, singurul corect) e cel cu o planificare bună și cu o determinare și rezolvare metodică a priorităților.

Varianta proastă e să te iei după gura lumii și s-o lași să-ți facă ea agenda. Te vei împotmoli în capriciile celor cu mintea odihnită sau, mai rău, a celor care vor să te manipuleze, astfel încât să încurci toate ițele cum nu se poate mai rău. Să însemne asta că doleanțele lumii dornică de efecte și de spectacole trebuie ignorate cu desăvârșire? Deloc! Urmează-ți calea, dar nu uita că lumea trebuie informată, menajată și… cucerită. Analizează și compensează setea de zvonuri cu un bun meniu de informații. Ține cont că iubitorii de zvonuri nu sunt o masă omogenă. Prostul naiv crede zvonurilor fără să-și pună întrebări: de vreme ce se grăiește prin  târg… Suspiciosul, tot el scepticul de serviciu, va bănui, va construi ipoteze: nu poate să fie fum fără foc. Individul interesat, tot el „opozantul” necondiționat va triumfa: ce contează, dacă e adevărat sau nu, e prilej de a scoate în lume rufăria adversarului. În fine, șmecherul o va face pe deșteptul: de vreme ce există suspiciuni rezonabile… Ei, bine, cuvântul „rezonabil” el l-a adăugat de la sine, dar câtă culoare aduce acest epitet!

Și numai omul deștept își va căuta de treabă, înțelegând că e manipulat. E suficient să acorzi atenție unei singure „revelații” și devii dependent. Iar instituțiile care vor reacționa, vor fi bombardate continuu de acest gen de „informații”, care le vor bloca activitatea. Sfârâiacul crengian se va răsufla, dar cât timp, energie și emoții va mânca! De vreme ce tot învățăm de la cei experimentați (inclusiv, cu experiență internațională), de ce nu am fi atenți la comentariile procurorului general al PA, Veronica Drăgălin: „Mă abțin să comentez informațiile care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private, prin spargerea ilegală a conturilor personale ale funcționarilor publici de cel mai înalt nivel din țara noastră. Fără informații concrete cu privire la sursa exactă a acestor materiale, comentarea conținutului comunicărilor ar încuraja infractorii să continue să comită aceste tipuri de acțiuni criminale.” Apropo, fiindcă am pronunțat numele ei. Este  evident că prezența acestei ambițioase procuroare  deranjează. Mai mult, aș zice că zvonurile sunt un compliment pentru ministrul justiției și șefa de la Anticorupție. Faptul că li se caută hibe denotă că ei sunt pe calea cea dreaptă și cineva se simte în pericol.

Iar calea spre adevăr e ca o anchetă penală: înlături, pas cu pas, pistele eronate (simplu spus: zvonurile, presupunerile, bârfele) și după asta, ca o sculptură de Michelangelo, rămâne adevărul pur.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE