Mii de consumatori din centrul și sudul țării încă nu au lumină. Borosan: „Ne mai așteptăm la asemenea deconectări”

133
0

Mii de consumatori din centrul și sudul țării încă nu au fost reconectați la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Despre aceasta anunță ÎCS Premier Energy Distribution SA.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit distribuitorului, după deconectările în regim de avarie, care s-au produs în după-amiaza zilei de miercuri,  până în această dimineață  au fost reconectați peste 860 mii de consumatori din localitățile din centrul și sudul țării.

„În același timp, în legătură cu înrăutățirea condițiilor meteo din timpul nopții manifestate prin ploi torențiale și vânt, s-au produs mai multe avarii în rețelele de medie tensiune, astfel încât pe moment mai rămân fără tensiune aproximativ 10 mii de consumatori”, se arată într-un comunicat emis de companie.

De cealaltă parte, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a declarat în emisia postului de televiziune „Vocea Basarabiei” că  situația de miercuri, când toată R. Moldova a intrat în pană de curent, riscă să se repete din nou, din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină.

„Atunci când iese din funcțiune un element din rețea, devine supraîncărcat un alt element din rețea. Bombardamentele au generat supraîncărcarea unor linii care fac conexiunea țării noastre cu Ucraina și România. Așa lucrează protecția rețelelor. Pentru ca aceste linii să reziste, să nu fie distruse, se deconectează. Ceea ce ne permite să reluăm conectarea odată ce este restabilit echilibrul în sistemul energetic. Atât timp cât infrastructura energetică a Ucrainei este ținta atacurilor militare trebuie să ne așteptăm ca aceste deconectări să se repete”, a declarat Constantin Borosan, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Precizăm că miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova noastră a fost afectată de o pană de curent de proporții. Procesul de reconectare a durat ore în șir, inclusiv în capitală, unde a fost paralizat transportul public, nu au funcționat semafoare, iar oamenii au rămas blocați în lifturi. De asemenea, locatarii unor sectoare au rămas inclusiv fără căldură în apartamente. O pană de curent de proporții mai mici s-a produs pe 15 noiembrie.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT