Aeroportul revine în gestiunea statului. Autoritățile promit diversificarea operatorilor de transport și reducerea prețurilor de zbor

625
0
Aeroportul Internațional Chișinău
Aeroportul Internațional Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului după ce Curtea de Apel Chișinău (CAC) a emis o nouă decizie executorie în acest sens, care a respins, în acest sens, recursul concesionarilor asupra unei decizii similare din februarie curent. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a scris Litvinenco pe pagina sa de socializare.

În cadrul ședinței Guvernului, care s-a desfășurat miercuri, 23 noiembrie, la Edineț, ministrul de profil a menționat despre importanța deciziei de astăzi, care nu exclude că ar putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, dar este important titlul executoriu al acesteia.

”Este un merit al poporului Republicii Moldova, care vrea ca administrarea bunurilor statului să se facă în interesul lor și nicidecum în interesul unor grupuri oligarhice, care, din păcate, au contribuit la furturi majore din avuția publică, din avuția cetățenilor Republicii Moldova, dar într-adevăr, acuma autoritățile urmează să întreprindă toate acțiunile și măsurile necesare pentru ca să fie trecute activele de la concesionar în administrarea bunurilor statului”, a declarat Litvinenco.

Mai mult, autoritățile promit schimbări majore, care vor fi vizibile deja în următoarele luni. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a referit la creșterea numărului de operatori avia și curse mai ieftine. Potrivit lui, anterior, acest lucru nu era posibil din cauza taxelor aeroportuare exagerate impuse de fostul concesionar.

„Într-un termen rezonabil, câteva luni poate chiar jumătate de an, această decizie va duce la dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, ne mai vorbind despre riscurile de securitate, care erau din cauza acestui contract. Pe termen mediu și lung, aeroportul va putea primi și alte companii avia, care să ducă la creșterea rutelor directe și prețuri mai reduse pentru cetățenii noștri”, a declarat Spînu.

Șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a promis partenerilor și angajaților că, în continuare, situația se va schimba doar spre bine.

„Tranziția va fi una ordonată, am dat toate indicațiile necesare în acest sens. Vreau să asigur partenerii noștri că vom gestiona profesionist acest bun al statului. Le transmit un mesaj angajaților aeroportului că nu vom permite pierderea locurilor de muncă. Vom face totul ca funcționarea Aeroportului nu doar să aibă continuitate, dar să facem ceea ce nu s-a făcut. Spre exemplu, renovarea pistei”, a declarat Natalia Gavrilița în  debutul ședinței Guvernului.

Maia Sandu crede că „gruparea coruptă a suferit înfrângere” și promite restituirea tuturor activelor furate 

După pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, șefa statului, Maia Sandu, a felicitat „toată echipa implicată în procesul de recuperare a Aeroportului” și a menționat că, în acest fel „gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere. Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a declarat președinta Maia Sandu.

În acest context, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că autoritățile vor continua să lupte împotriva corupției. „Tot ce aparține statului trebuie întors, iar hoții pedepsiți”, a scris Grosu pe pagina sa de socializare.

Igor Munteanu: „Decizia nu este definitivă”

Euforia autorităților și reacțiile de fericire din spațiul mediatic sunt temperate de expertul în politici economice și fostul deputat, Igor Munteanu, actualul președinte al partidului politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) care remarcă că, de facto, decizia Curții de Apel nu este definitivă.

„Salut Decizia Curții de Apel cu privire la anularea Contractului de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău. Aș fi bucuros să știu că decizia este definitivă și executorie, așa cum a fost anunțată azi de Ministrul Justiției, dar nu este. Or, ar fi numai în măsura în care RM ar fi abolit cel de-al 3 nivel, Curtea Supremă de Justiție, care încă mai poate avea o altă opinie pe acest caz ori respinge recursul părții aflate în litigiu cu statul”, a explicat Munteanu.

În opinia expertului, actualele prevederi legislative „încă mai lasă portițe deschise grupului infracțional Șor de a relua tentativele de a-și recupera controlul asupra acestui Aeroport”. Deși, este clar că concesionarea Aeroportului a fost o „afacere infracțională, iar oamenii care au fost implicați au viciat toate procedurile, au corupt tot ce s-ar fi putut corupe, de la comisia formată de guvern și un concurs făcut de ochii lumii, ca să câștige o firmă obscură cu 5 400 lei pe cont la momentul în care se semna Acordul de concesionare”.

„Notez totuși că din cauza faptului că acest proiect de lege cu privire la protejarea infrastructurii critice, adoptat în I lectură în februarie 2021, stagnează și astăzi în actualul Parlament, mă face să cred că există expuneri și vulnerabilități grave, pe care unii încă nu le realizează în ceea ce privește interesele noastre colective. Salut decizia, vreau să mă conving de eliminarea pretențiilor acestui grup infracțional asupra aeroportului și decizia finală a Curții Supreme de Justiție, singura care face decizia definitivă și executorie”, a menționat Munteanu.

Precizăm că, din 2013, după ce a intrat în posesia Aeroportului Internațional Chișinău, în baza unui contract de concesionare pentru următorii 49 de ani, Compania Avia Invest nu și-ar fi onorat obligațiile contractuale și nu ar fi făcut nicio investiție din sursele proprii. Motiv pentru care, autoritățile au revendicat drepturile de gestionare asupra bunului statului.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE