Mandat de arest pe numele lui Putin: ucrainenii vorbesc despre o decizie istorică, iar rușii califică „nul” actul emis de CPI

817
0

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, vineri, 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care este acuzat de comiterea crimelor  de război în Ucraina.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia Curții de la Haga vizează două nume – cel al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și al Mariei Alekseievna Lvova-Belova, care este comisar pentru drepturile copilului pe lângă biroul președintelui Federației Ruse.

Cei doi sunt bănuiți pentru „crimă de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia”, se menționează în comunicatul emis de Curtea Penală Internațională.

„Există motive întemeiate pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federației Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni”, se mai arată în document.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat decizia Curții de la Haga drept una istorică „de la care va începe responsabilitatea istorică”.

„Ar fi imposibil să comită o astfel de operațiune criminală fără ordinul liderului superior al statului terorist. Separarea copiilor de familiile lor, privarea lor de orice oportunitate de a-și contacta rudele, ascunderea copiilor pe teritoriul Rusiei, aruncarea lor în regiuni îndepărtate – toate acestea sunt o politică evidentă de stat a Rusiei”, a declarat Zelenski.

De cealaltă parte, reprezentanții oficialilor de la Moscova nu recunosc legalitatea actului emis de Curtea Penală Internațională pe care-l consideră „nul”.

„Considerăm însăși formularea deciziei revoltătoare și inacceptabilă. Rusia, la fel ca o serie de alte state, nu recunoaște competența acestei instanțe și, în consecință, orice decizie de acest gen, din punct de vedere juridic, este nulă pentru Rusia” – a declarat Peskov pentru presa rusă și a refuzat să mai răspundă la alte întrebări ale jurnaliștilor.

Și purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a indicat asupra  „irelevanței” pentru Rusia a deciziei CPI.

„Rusia nu este parte a Statutului de la Roma a Curții Penale Internaționale, respectiv nu poartă nicio obligație. Rusia nu cooperează cu această structură, iar oricare „rețete” de arest emise de CPI vor fi pentru noi absolut nule din punct de vedere juridic”, a comentat Zaharova.

Decizia Curții de la Haga în raport cu liderul de la Kremlin a fost comentată și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a menționat, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1,  că „acest mandat de arest confirmă faptul că el este vinovat personal de crimele de război comise în Ucraina”.

Diplomatul român și profesorul universitar, Valentin Naumescu, îi îndeamnă pe cei care ironizează importanța deciziei CPI să nu se grăbească și consideră că „Putin va fi predat la Haga chiar de Rusia”.

„Ipoteza mea este că, peste ani, chiar regimul post-Putin al Rusiei îl va preda, din interes, pe Vladimir Putin Curții Penale Internaționale, chiar dacă Rusia nu face parte din Statutul de la Roma. Nu e obligatoriu ca Rusia să facă parte din acest tratat pentru a accepta să-l predea. Arestarea și predarea lui Putin se vor număra printre monedele de schimb ale Vestului pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, după război. Iar miza reluării relațiilor economice și comerciale cu Occidentul va fi o tentație căreia noii lideri de la Moscova și oligarhii nu vor putea să-i reziste”, consideră Valentin Naumescu, care reamintește că nici arestarea și predarea lui Slobodan Miloșevici în 2001, nu păruse la început un scenariu credibil.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE