„TV-Găgăuzia” sancționată cu două avertizări publice pentru că a admis declarații ofensatoare, discriminatorii și atac la persoană față de jurnalistul Mihail Sirkeli

864
0

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat în ședința de azi, 17 martie, „TV-Găgăuzia” cu două avertizări publice pentru că a admis declarații ofensatoare și atac la persoană față de jurnalistul Mihail Sirkeli, în cadrul emisiunii „Обсуждаем вместе” din 8 februarie 2023, anunță printr-un comunicat CA. Potrivit președintei CA, Liliana Vițu, întreaga emisiune este o mostră regretabilă de linșaj mediatic.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, controlul făcut de CA a atestat încălcarea prevederilor ce țin de lipsa informării corecte și cu bună-credință și admiterea formelor de discriminare pe criterii de naționalitate și orientare sexuală – art. 13 alin. (1) lit. b) și art. 13 alin. (6) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA).

Invitații emisiunii „Обсуждаем вместе” –  reprezentantul societății civile Ivan Câlicic, președintele Consiliului de observatori al companiei „Gagauziya Radio Televizionu”, Mihail Vlah, și deputatul Adunării populare, Leonid Chiosea -, au recurs la atac la persoana jurnalistului Mihail Sirkeli, prin declarații ofensatoare și discriminatorii. La fel, au fost agresați verbal invitații din Chișinău, ale căror comentarii au fost prezentate în program.

Programul s-a axat pe așa-zisul referendum din 2 februarie 2014 despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, moderatoarea emisiunii a prezentat o postare scrisă de jurnalistul Mihail Sirkeli pe Facebook și secvențe video de pe canalul lui de YouTube, în care el s-a pronunțat pe tema referendumului, considerând că acesta a avut scopuri false, fără consecințe juridice și a fost menit să manipuleze opinia populației.

Pe parcursul programului, invitații în studio s-au arătat deranjați de opiniile jurnalistului și de persoana lui, au criticat statul Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău despre cursul european și blocul NATO, precum și despre comunitatea LGBT.

Moderatoarea programului nu a intervenit, decât o singură dată, în discuțiile dintre invitați, pentru a stopa promovarea acestor mesaje. Mai mult, în unele cazuri ea a susținut declarațiile participanților la emisiune sau chiar a amplificat mesajele lor, demonstrând astfel o abordare părtinitoare și lipsă de bună-credință în prezentarea faptelor puse în discuție.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că invitații au recurs la informații false, atacuri publice la persoană, discurs ofensator. „Acest program a fost o concentrare de sperietori, inclusiv referitor la procesul de integrare Europeană a Republicii Moldova”, a spus Mihalevschi.

Membra CA, Larisa Turea, consideră că un serviciu public de televiziune aflat în lista „must-carry” și în multiplex are responsabilități sporite, prin urmare, nu trebuie să promoveze mesaje antistatale.

Și membrul CA, Orest Dabija, a specificat că în emisiune există semne clare de discurs care incită la ură și dezinformare și că trebuie monitorizat mai atent acest post de televiziune.

Controlul emisiunii „Обсуждаем вместе” a fost dispus prin Decizia CA nr. 53 din 17 februarie 2023, la propunerea membrului CA Ruslan Mihalevschi, care a avut la bază sesizări venite din partea mai multor organizații neguvernamentale de media.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE