„Protestul politic” al comunistului Voronin, care nu mai vine la ședințele Parlamentului. Grosu: „Cozi de topor”

575
0

 Protestele au continuat în Legislativul de la Chișinău după decizia istorică, adoptată de majoritatea PAS, de a elimina sintagma „limba moldovenească” și înlocuirea acesteia cu sintagma „limba română”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul ședinței de vineri, 17 martie, deputatul comunist, Vladimir Voronin, a anunțat că nu va mai participa la ședințele plenare în semn de „protest politic”. Declarația lui Voronin a fost citită, în debutul ședinței, de către deputata fracțiunii BCS, Inga Sibova.

„În semn de protest față de încălcarea gravă a Constituției țării, comisă de deputații  PAS, în ceea ce privește schimbarea denumirii limbii oficiale a statului, declar neparticiparea la ședințele plenare ale Parlamentului Republicii Moldova în semn de protest politic. Posibilitatea încetării protestului va fi luată în considerare după decizia  Curții Constituționale”, a anunțat deputata Sibova în numele comunistului Vladimir Voronin. Totodată, aceasta a mai declarat, în numele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), că niciun deputat de opoziție nu participă la ședința de vineri.

Anunțul deputatei BCS a generat un val de reacții din partea legislatorilor majorității parlamentare.

„Eu vreau să vă rog un lucru, așa ca bun simț, rugați vă rog cei patru deputați ai fracțiunii dumneavoastră, care au cetățenie română să fugă repede la Ambasadă, că funcționează, să-și depună cetățenia și să nu fie ipocriți și fățarnici. Cozi de topor o să rămâneți în istoria omenirii. Cozi de topor…”, a ripostat supărat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Și noi cu certitudine, lumea trebuie să vadă cum cineva care, pe parcursul a 20 de ani de zile, a fost tartorul corupției în Republica Moldova. Iată auzi numele Voronin și el se asociază cu toți bandiții ăștia, începând de la Plahotniuc. Acest tartor al bandiților și corupției  din Republica Moldova i-a născut pe toți – Plahotniuc, Reidman; ei, la rândul lor, l-au născut pe Platon, iar Platon pe Șor ș.a.m.d. Să fie clar  că noi avem datoria față de acest popor să ne dăm seama ce limbă vorbim. Ei reprezintă trecutul, pe cei care sunt de partea războiului și dezordinii”, a comentat deputatul PAS, Lilian Carp.

Iar deputatul Oazu Nantoi i-a amintit comunistului Voronin despre „idealurile” mai puțin radicale din 2005, când avea interesul să vină, din nou, la putere.

„Îmi aduc aminte că, în 2005, domnul Voronin s-a declarat comunist pro-european. Atunci, de dragul accederii la putere, Voronin s-a sărutat voluptos cu unionistul Traian Băsescu. Atunci, nu i-a încurcat acest lucru, pentru că se voia la putere”, a reamintit Nantoi.

„Ipocrizie și fățărnicie”, așa a calificat președintele Parlamentului poziția publică a colegilor din opoziție.

„În timp și ei o să aprecieze, dar ei deja apreciază numai că sunt ipocriți, pentru că-și trimit copiii la studii în România, dar cei mai bănoși îi trimit și mai departe… Nu vă văd să vă bronzați pe malul Baikalului să vă bronzați sau prin Sahalin cumva la cumpărături, nu-i văd acolo cu live-uri. Îi văd in altă parte. O să mergem foarte hotărât înainte ce n-ar spune ei și cât de acide nu ar fi discursurile lor. Noi trebuie să corectăm ceea ce a fost o nedreptate de ani de zile”, a reiterat Igor Grosu.

Iar în acest context, deputații au ținut un minut de reculegere în numele înaintașilor neamului, care au luptat pentru Limba română în anii 89 – 90.

Deputaților din opoziție li s-a adresat și președinta Maia Sandu, care, vineri, 17 martie, a efectuat o vizită surpriză la Parlament și a ținut un discurs la tribuna centrală. Șefa statului le-a reamintit deputaților că ei sunt delegați de oameni ca să-i reprezinte și așteaptă de la ei decizii care să le îmbunătățească viața. Maia Sandu i-a îndemnat pe legislatorii din opoziție să „nu-i mai țineți captivi pe cetățeni unor sperietori” și să-și îndeplinească datoria.

„Chiar dacă ați fugit din sală, sunt sigură că mă auziți. Voi mergeți des prin orașele europene, chiar și cei care strigă împotriva UE. Copiii unora dintre voi învață acolo, voi mergeți în vacanță acolo, alții au și pașapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăți sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca acolo? Ca în Uniunea Europeană? Sau vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia?”, i-a întrebat pe cei care au anunțat boicot împotriva Limbii române, Maia Sandu.

Precizăm că joi, 16 martie, majoritatea parlamentară a votat în lectură finală Legea care stabilește înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.  Deputații din opoziție au protestat și au declarat că vor contesta decizia la Curtea Constituțională.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE