În cel mult 30 de zile va exista un CSM funcțional. Președinta Sandu avertizează că „justiția va fi curățată” în ciuda faptului că a fost „sechestrată”

966
0

În cel mult 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi funcțional. În continuare, Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting, iar după numirea membrilor non-judecători, CSM va funcționa. Decizia a  fost aprobată, luni, 20 martie, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat de șefa statului, Maia Sandu, în legătură cu „situația excepțională din justiție”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La sfârșitul reuniunii, Președinta Maia Sandu a avertizat că sistemul justiției va fi curățat în ciuda faptului că a fost „sechestrat”. Șefa statului a convocat CSS după ce, vinerea trecută, Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia urmau să fie desemnați membrii noii componențe a CSM, a eșuat. După ore întregi de discuții, magistrații  au decis amânarea reuniunii până pe 28 aprilie.

„Tot ce au reușit să arate judecătorii în această adunare, deschis și în văzul lumii, este că justiția a putrezit și nu dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, ci să compromită justiția. O parte dintre judecători au decis să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți au ținut lecții de moralitate cetățenilor. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis laundromatul, furtul miliardului, să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

Totodată, CSS a dispus că în maxim trei luni va începe deja să activeze Curtea Anticorupție, care va investiga dosarele de corupție mare și corupția din sistemul judecătoresc. Iar corpul judecătoresc va fi substituit sau completat cu judecători tineri, care vor ajunge în funcții pe bună dreptate.

„Tineri care au învățat bine, educați, cinstiți, onești și nu rude ale judecătorilor corupți, promovate până de curând nu pe merite, dar pe interese personale și corupte”, a specificat Maia Sandu.

În cele din urmă, șefa statului s-a adresat judecătorilor care au de ales „să continue să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției”.

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a explicat că noua componență a CSM va fi legitimă, chiar dacă judecătorii nu deblochează procesul și nu-și delegă membrii săi.

„Conform legii, șase din cei 12 membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul societății civile.  Din moment ce vom avea toate deciziile comisiei de pre-vetting pe candidații care au depus dosarele la concurs, Parlamentul va putea numi până la cel mult șase membri în CSM. Iar legea actuală prevede că cvorumul necesar la CSM este de 2/3 din membri efectiv în exercițiul funcției. Astfel, CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”, a explicat Stamate.

Totodată, mandatul judecătoarei Nina Cernat va continua până la alegerea succesorului de competență, adică până când Adunarea Generala a Judecătorilor își va alege membrii CSM din rândul magistraților.

„Mingea va fi la fileul judecătorilor. Dacă vor sa-și aleagă reprezentanții săi în CSM – o pot face și mâine. Iar până atunci, va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii. Cum ar fi anunțarea concursurilor pentru Curtea Supremă de Justiție”, a explicat Olesea Stamate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE