Maia Sandu în Parlament: „Puterea de a ne ridica se află în noi înșine. Până în 2030, Moldova trebuie să fie țară membră a UE”

586
0
Foto: Moldova1

 Până în anul 2030, Republica Moldova trebuie să fie țară membră a UE. „ Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene”, a declarat șefa statului, Maia Sandu, care a efectuat o vizită surpriză la Parlament.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Președinta țării s-a dresat cetățenilor, pe care i-a îndemnat să creadă în viitorul prosper al țării lor, menționând că „puterea de a ne ridica se află în noi înșine”,  dar și forțelor politice care se opun procesului de aderare a Moldovei la UE.

„Timp de trei decenii, Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri… Opțiunea „și cu unii, și cu alții” nu ne-au dus nicăieri… Ani la rând, diferiți pretinși politicieni ne-au dezbinat și au folosit tot felul de minciuni ca să obțină beneficii personale. Chiar și astăzi, când Ucraina geme de ororile războiului și păstrarea păcii este preocuparea tuturor cetățenilor noștri, avem aici, în Parlament, deputați angajați de forțe ostile de la Kremlin care au un singur scop – să semene haos, să provoace violență și război. Nimeni nu va convinge moldovenii că să omori copii în casele lor, să comiți genocid împotriva unui popor, să distrugi ce au construit și agonisit oamenii timp de zeci de ani poate fi justificat”, a declarat Maia Sandu de la tribuna centrală a Parlamentului.

Șefa statului i-a numit pe cei care susțin războiul Rusiei în Ucraina vecină „agenți ai Kremlinului” și „hoți de miliarde”, care sunt gata să facă orice ca să revină la putere.

„Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă, ca să o poată folosi după bunul plac. Din păcate, în Parlament sunt și deputați care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoții de miliarde. Ei s-au vândut oligarhilor și vor să vândă și Moldova. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB – să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic”, a declarat Președinta Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a dat asigurări că instituțiile statului nu vor permite ca „țara să fie închinată unor criminali” și a solicitat Parlamentului și Guvernului să-și consolideze eforturile în vederea realizării reformelor, iar cetățenilor, încredere în viitorul european al țării.

„Dragi cetățeni, știu că unii dintre voi au ajuns să creadă că este imposibil să intrăm în Uniunea Europeană. Eu sunt convinsă că Moldova europeană nu este o iluzie. Și, împreună cu Parlamentul, cu Guvernul, cu voi toți, vom face acest lucru. Pentru că, oricât de dezamăgiți am fi, știu, sigur, că noi nu am încetat să credem în țara noastră. Și știu că europenizarea Moldovei ne poate uni pe toți, de orice etnie am fi si orice limbă maternă am avea. Ne poate uni pentru un lucru firesc – viitorul copiilor și viitorul țării noastre”, a menționat Maia Sandu.

Mai Sandu a vorbit despre necesitatea creșterii economice a țării și, în acest context, a solicitat Parlamentului și Guvernului să vină cu soluții rapide care să stimuleze crearea locurilor de muncă și sprijinirea celor „care au curajul să deschidă o afacere”.

De asemenea, șefa statului a reamintit despre Programul Național „Satul European”, care „trebuie să ajungă în toate localitățile țării”.

„Voi continua să caut sprijin financiar pentru modernizarea Moldovei la partenerii noștri. Solicit Guvernului să găsească resurse pentru a majora bugetul alocat pentru construcția drumurilor și pentru programul „Satul European”. Acest lucru îl cer cetățenii de prea mulți ani”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta s-a adresat cetățenilor menționând că transformările care urmează și care nu vor fi ușoare trebuie făcute, în primul rând pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, iar implicarea fiecăruia este esențială.

„Nu putem aștepta să vină europenii să ne măture străzile și curțile, să ne planteze copaci, trebuie să o facem noi înșine. Toată lumea trebuie să lucreze disciplinat ca acasă să fie bine…Viitorul nostru nu poate fi construit de un partid sau de un președinte. El poate fi construit doar dacă, cot la cot, lucrăm toți împreună. Oricât de greu ar fi”, a mai menționat șefa statului,  Maia Sandu.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE