După opt ani de la devalizarea sistemul bancar moldovenesc, fraudat de circa un miliard de dolari, nimic nu s-a întors înapoi

862
0

Declarația îi aparține expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Acesta scrie într-o postare pe pagina sa de socializare că „nimic nu se întoarce din miliardul furat. Stă bine unde stă și nimeni nu-l deranjează”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, în 2022 au fost recuperate doar 75,9 milioane de lei, cea mai mică sumă de până acum și de două ori mai mică decât precedentul record din 2021. Banii au venit doar din vânzarea activelor și recuperarea unor credite. Nimic, din miliardul furat.

„De fapt, procurorii ne anunță ca instrumentează 73 de cauze penale unde sunt vizate circa 200 de entități juridice și suma urmărită se ridică la 65 miliarde de lei. Suma este atât de impresionantă, deoarece, deseori, sumele se repetă de câteva ori. Doar că până în prezent toate aceste acțiuni nu s-au materializat în recuperare de bani”, explică Veaceslav Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE