Se cere repetat scoaterea Partidului „Șor” în afara legii, iar Tauber o ia înainte și cere explicații despre „străinii mascați” la protestul de duminică

1078
0
Foto: Deutsche Welle

Vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, cere explicații cu privire la prezența  „cetățenilor străini, cu mască pe față”, la mitingul partidului său de duminică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputata din partea Partidului „Șor”, al cărui lider se ascunde peste hotare de justiția țării, cercetată și ea penal, denunță că acești „cetățeni străini, în civil și cu mască pe față” rețineau participanții la miting. Mai mult, Tauber vorbește despre „provocări pregătite de guvernare împotriva poporului”.

De menționat că, în dimineața zilei de duminică, 12 martie, în ziua în care a fost organizat mitingul cu pricina, oamenii legii au anunțat despre o amplă operațiune de destructurare a  unei grupări criminale care pregătea dezordini în masă în timpul acțiunilor de protest. Au fost reținute 25 de persoane, 7 dintre care – în calitate de lideri ai grupărilor. Potrivit oamenilor legii, toate acțiunile erau coordonate de o persoană din Federația Rusă, care comunica direct cu un individ cu dublă cetățenie, care se afla la Chișinău. Ultimul racola tineri, în special recidiviști și sportivi, gata să participe la provocările planificate minuțios. În total erau pregătite 10 grupări, iar membrii acestora erau instruiți pentru acțiunile ulterioare de destabilizare. Plata pentru remunerare se ridica până la 10 000 de dolari per persoană.

În urma mitingului de duminică, în timpul căruia au fost înregistrate mai multe incidente, inclusiv altercații ale protestatarilor cu oamenii legii, au fost reținute 77 de persoane, între care 24 de minori. Unii  protestatari au venit la miting cu pumnale și cuțite,  obiecte explozive și substanțe interzise, care pot pune în pericol viața altor persoane.

„Vocea poporului nu înseamnă violență și trădare de țară!”

„Ministerul Afacerilor Interne nu va admite ca infractorii și trădătorii să ascundă violențele sub umbrela dreptului la protest…. Vocea poporului nu înseamnă violență și trădare de țară! Cei care încalcă legea sub orice pretext, să se aștepte să răspundă în fața organelor de anchetă”, a precizat ministra de Interne Ana Revenco, în contextul ultimelor evenimente.

Ministra a specificat că toți cei care se vor face responsabili pentru provocarea violenței și încălcarea legii vor răspunde în fața legii.

„Trădătorilor de țară le transmit avertismentul că în curând vor sta în fața judecății, oricât de mulți bani și ajutor ar primi pentru a ne distruge tara. Trădarea de țară este cea mai odioasă manifestare a unui om care s-a născut în țara noastră, este cetățean al Republicii Moldova, trăiește aici”, a mai menționat Revenco.

Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat necesitatea tragerii la răspundere a tuturor celor care participă la acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova. Fie că este vorba despre elemente externe, fie că sunt membri ai partidelor politice sau grupărilor criminale.

„Așa cum am mai spus și anterior, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a menționat Igor Grosu.

„Să fie scos în afara legii!”

În contextul ultimelor evenimente și amenințărilor tot mai serioase în adresa securității țării, reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au cerut repetat scoaterea formațiunii „Șor” în afara legii.

„Republica Moldova este bulversată de mesajele apocaliptice ce indică asupra pregătirii unor destabilizări. Ținând cont de faptul că toate aceste acțiuni, cât și liderii și mijloacele financiare folosite pentru pregătirea unor asemenea scenarii  au legături directe sau indirecte cu Partidul „Șor”, Platforma DA reiterează despre necesitatea  aplicării de către Ministerul Justiției a Art. 21 din Legea privind partidele politice”, a declarat președintele PPDA, Dinu Plîngău.

Un demers în acest sens a fost depus la Ministerul Justiției. În același timp, Plângău s-a arătat nedumerit de tergiversarea acestei chestiuni in moment ce denumirea formațiunii, cât și numele liderilor acesteia sunt asociate direct cu acțiunile de destabilizare și alte activități infracționale din trecut și prezent. Cu atât mai mult că o sesizare similară a fost depusă la Ministerul Justiției și în 2019.

„Din păcate, acel demers a fost neglijat de Ministerul Justiției în 2019. Dacă s-ar fi acționat atunci, astăzi nu am mai fi discutat despre folosirea acestui partid pe post de sperietoare sau unealtă în provocarea anumitor destabilizări în societatea din Republica Moldova”, a comentat Plângău.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE