Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova a lansat o petiție online în susținerea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM), în contextul în care blocul II al instituției ar putea fi transmis Mitropoliei Basarabiei

686
0
Foto: ZiarulNational.md

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a inițiat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris. Ca argumente comunitatea profesională (membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova) invocă următoarele:

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Argumentul 1. Imobilul care aparține acum Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, (în care a suferit enorm) după numeroase demersuri din partea managerilor Bibliotecii Naționale, acesta  a fost transmis  prin Hotărâre de Guvern (sau cum se numea atunci) de la balanța Ministerului Învățământului la balanța Ministerului Culturii. În acești ani, statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa  500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.

Argumentul 2. În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 de volume; colecția de arte și hărți –  peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării unde începând cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații au contribuit: Ambasada SUA, Fundația SOROS, Fundația Bill și Melinda Gates etc.

Argumentul 3. Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub  greutatea  celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.

Argumentul 4. Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări. Oare cum vor rămâne în memoria colectivă aceste zile?

Argumentul 5. Blocul 2 al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.

Menționăm că 11 deputați PAS au înregistrat, pe 6 martie 2023, un proiect de lege  în Parlament prin care vor transmite, cu titlu gratuit, Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică, care azi aparține Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, situată la intersecția străzilor „31 August 1989” și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din Chișinău.

Internauții au postat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, care exprimă indignare față de acțiunea deputaților PAS. Aceștia cer anularea proiectului de lege, postând lozinca „Jos mâinile de pe Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova!”

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a declarat Europei Libere că nu a fost contactată de autorități sau de către autorii proiectului de lege prin care clădirea de la intersecția străzilor 31 August 1989 și Mitropolit Gavriil Bănulescu- Bodoni ar putea ajunge în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

„Desigur că pentru noi este o noutate, să zicem așa, deloc pozitivă. Noi sperăm că, până la urmă, acest spațiu va rămâne în gestiunea Bibliotecii Naționale. Este un spațiu adecvat pentru păstrarea colecțiilor speciale și este un spațiu foarte solicitat de către utilizatori, în special, la Muzeul Cărții, unde vin tinerii, copiii, unde sunt organizate zilnic diferite evenimente”, a spus șefa bibliotecii.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE