O nouă entitate guvernamentală. Guvernul vrea crearea unei autorități responsabile pentru securitatea cibernetică

479
0

 Cabinetul de miniștri propune crearea unei noi entități guvernamentale, care să-și asume responsabilitatea pentru securitatea cibernetică. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 7 martie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Transformarea digitală a economiei și a societății a venit cu un set de oportunități, dar și cu multe provocări, una dintre ele fiind securitatea cibernetică. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale, atacurile cibernetice devin tot mai costisitoare, mai ales pentru entitățile cheie ale țării. Astfel, securitatea cibernetică devine o prioritate majoră”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Odată cu crearea unei noi autorități responsabile, va fi instituită și echipa de răspuns, va fi definit cadrul strategic și operațional, precum și mecanismul de raportare a incidentelor ce vizează securitatea cibernetică. Suplimentar, este creată și asigurată buna funcționare a mecanismelor de cooperare la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice.

„Este o lege foarte importantă. Avem nevoie de un program de promovare a culturii cibernetice, ca sa-i putem proteja  pe cetățeni, inclusiv de utilizarea frauduloasa a cardurilor bancare”, a menționat premierul Dorin Recean.

Consolidarea nivelului de securitate este necesar pentru a face față amenințărilor hibride și riscurilor cibernetice, aflate în creștere. Reglementarea problematicii securității cibernetice printr-o lege națională este una din opțiunile recomandate, din punct de vedere al bunelor practici europene, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE