Mai puțini judecători la CSJ, care nu ar trebui să mai funcționeze ca o instanță clasică de apel

475
0

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de marți, 7 martie, proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit documentului, numărul judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) ar urma să fie redus de la 33 la 20 de unități.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Reorganizarea CSJ va permite transformarea instituției într-o instanță cu elemente de curte de casație. În consecință, CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va mai funcționa ca o instanță clasică de apel, așa cum este în prezent”, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Respectiv, din cele 20 de posturi stabilite, 11 vor fi ocupate de judecători, iar altele 9 – de specialiști non judecători, care vor fi selectați din rândul avocaților, procurorilor și profesorilor universitari de profil.

„De asemenea, se propune reglementarea criteriilor exigente pentru accederea în funcția de judecător la CSJ, astfel ca să fie asigurat accesul pentru cei mai buni profesioniști din domeniul dreptului”, a specificat ministra de profil.

Printre raționamentele care au stat la baza necesității implementării reformei CSJ au fost menționate mai multe, inclusiv lipsa unor metode eficiente de uniformizare a practicii judecătorești, ceea ce a dus la existența practicii judiciare neuniforme și a mai multor hotărâri imprevizibile referitor la aplicarea legislației în soluționarea litigiilor similare. Autorii documentului menționează că, pe parcursul anilor, CSJ a emis numeroase soluții greu de înțeles.  Pe de altă parte, s-au constatat cazuri când unii judecători ai CSJ sunt suspectați de procurori în comiterea infracțiunilor, iar CSM a încuviințat urmărirea penală împotriva acestora. Se mai invocă blocajul pe parcursul ultimilor 3 ani a activității Plenului CSJ și imposibilitatea acestuia de a exercita efectiv atribuțiile ce țin de unificarea practicii judecătorești.

„Vreau să transmit la toată lumea că  reforma va continua, reforma mizează pe cei din justiție care sunt onești și reforma vrea să încurajeze participarea lor în actul de creștere a încrederii cetățenilor în actul justiției și este timpul ca sistemul să se auto-curețe. Noi vrem o justiție independentă și o justiție  responsabilă în raport cu legea”, a menționat premierul Dorin Recean.

Documentul a fost aprobat la Guvern și, în continuare, urmează să fie prezentat Parlamentului pentru examinare și aprobare.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE