Decis la Guvern. Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate

439
0

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate. Documentul a fost aprobat, la inițiativa Ministerului Mediului, în cadrul ședinței Guvernului de marți, 28 februarie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz, începând cu data de 1 ianuarie 2028, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%.

„Aceste măsuri vor diminua efectele negative asupra mediului, vor încuraja sortarea deșeurilor și vor responsabiliza agenții economici din domeniu”, a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

La rândul său, premierul Recean a cerut factorilor responsabili să asigure comunicare și experiență maximă.

„Am să menționez că atunci când facem aceste ajustări la legislația europeană, trebuie să înțelegem că le facem tot pentru cetățenii noștri, ca să trăim într-un mediu mai bun, mai favorabil, mai ecologic. Asta înseamnă sănătatea cetățenilor noștri. La fel de important este să explicăm acest lucru în așa mod, pentru ca unii reprezentanți ai mediului de afaceri și societate să se ajusteze, iar, pe de altă parte, aceasta este și o oportunitate de afacere pentru anumiți actori mici și mijlocii”, a explicat șeful Executivului.

Datele Agenției de Mediu arată că, din 2014, se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de zece ani. Astfel, în 2014, din totalul mașinilor – 68,5% aveau o vechime de peste zece ani, iar în  2018 cota lor a crescut până la 79,7%.

Regulamentul privind gestionarea vehiculelor scoase din uz poate fi consultat aici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE