Valentin Naumescu: „Europa de Est se află în acest moment în fața celei mai mari amenințări de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar în zona roșie se află Ucraina, care este deja invadată și ocupată în proporție de 18% ca teritoriu de către armata rusă”

493
0

Pe 24 februarie se face un an de la invazia rusă în Ucraina. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă România, profesorul de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Valentin Naumescu, spune că „Solidaritatea regională a fost redescoperită, dar pace nu va fi pace prea curând. Soarta teritorială încă nu este decisă. Sunt convins că pe termen lung Rusia va pierde acest război. Termen lung înseamnă cel puțin la orizontul anilor 2030”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În același interviu, referindu-se la schimbările care au avut loc în lume, la un an de la invazia rusă în Ucraina, profesorul Naumescu susține că: „Sunt multe schimbări pe care le-a adus această invazie. Desigur, în marea lor majoritate, sunt schimbări în rău, ca de fiecare dată când se întoarce războiul în Europa. Aceasta este principala transformare: constatăm cu toții că avem din nou război în Europa secolului XXI, într-un moment când prea puțini, inclusiv din Europa de Vest, mai credeau că așa ceva ar mai fi posibil. Sunt transformări la nivel regional, în Europa de Est, sunt schimbări semnificative la nivelul Uniunii Europene și sunt și schimbări la nivel global”.

Potrivit sursei citate, „Europa de Est se află în acest moment în fața celei mai mari amenințări de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar în zona roșie se află Ucraina, care este deja invadată și ocupată în proporție de 18% ca teritoriu de către armata rusă.

Republica Moldova, din păcate, are un grad foarte ridicat de amenințare. De asemenea, Belarus și Georgia sunt într-un spațiu de proximitate al Rusiei și, practic, ambele cu trupe ale armatei ruse pe teritoriul lor. Pentru că sunt trupe rusești în Belarus, așa cum bine știm, și sunt încă din 2008 în Georgia, după invazia din Abhazia și Osetia de Sud. Apoi, într-o zonă mai largă, sigur că întreg flancul estic al NATO simte din plin fiorul războiului din regiunea de proximitate, atât de apropiat de frontierele noastre.

Și, de asemenea, Uniunea Europeană, în ansamblu, a fost frământată în acest an de discuții politico-diplomatice extrem de dense, tensionate, uneori și în contradictoriu, dar acum încep să vină și surprizele plăcute, părțile mai luminoase ale acestei nefericite invazii a Rusiei în Ucraina.

Și anume, există o solidaritate în primul rând regională, redescoperită, reinventată, în țări care nu aveau neapărat o relație bilaterală foarte bună.”

Întrebat dacă este R. Moldova în pericol și ar putea fi următoarea țintă a rușilor, profesorul Naumescu a spus că „Este clar că există un risc extrem de înalt, un risc maxim la adresa securității Republicii Moldova și că ieșirea publică a doamnei președinte Maia Sandu a fost absolut îndreptățită și inspirată, pentru că a devoalat aceste pregătiri și sigur că a încurcat mult din socotelilecelor care plănuiau să destabilizeze politic Republica Moldova.

A pus în gardă populația, a procedat foarte corect prin această ieșire, un avans care a făcut ca efectul, cel puțin până în acest moment, acestei manevre rusești să fie mult diminuat. Am văzut și numărul mic de demonstranți din weekend de la Chișinău.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE