„Trebuie de menționat că în cadrul guvernului Recean, ministrul Energeticii Victor Parlicov are cea mai grea moștenire. Chiar dacă din noiembrie 2022 executivul chipurile a acceptat propunerea doamnei președinte despre crearea noului minister, timp de trei luni procesul a fost sabotat și practic nu s-a făcut nimic. Acum e nevoie ca Victor Parlicov să organizeze aceasta entitate de la zero” , susține într-o postare pe facebook, politicianul Alexandr Slusari.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit sursei citate, „însă, este imperios necesar ca ministrul Parlicov din primele zile să aducă credibilitate în domeniu. E nevoie ca țara să cunoască cum funcționează SA „Energocom”; cum sunt folosiți banii contribuabililor și de ce R. Moldova achită în plină iarnă gazul la tariful de aproape de două ori mai mare față de prețurile bursiere”.
Slusari amintește că, „în ultimele opt luni SA „Energocom” a fost capitalizată cu peste 12 mlrd lei de la BERD, Comisia Europeană și bugetul de stat și a început să procure gazul pe piețele internaționale și să-l comercializeze către SA „Moldovagaz”. Nu știu de ce, dar rămâne secret de la cine se procură gazul, la ce preț și cu cât se vinde în interiorul țării. Din informația mea chiar Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor are multe întrebări către S.A. „Energocom” în privința gestionării mijloacelor financiare, destinate tranzacțiilor pe piața gazelor. Probabil, se impune și intervenția Curții de Conturi a R. Moldova”.
Politicanul este de părerea că societatea trebuie să înțeleagă care este în continuare rolul SA „Moldovagaz” în furnizarea gazelor „în situația când întreprinderea afiliată Gazpromului nu mai livrează combustibilul albastru pe malul drept al Nistrului, însă consumătorii finali continuă să achite tariful mare către SA „Moldovagaz”, inclusiv 6,5 lei per m3 în calitate de așa-zisele devieri tarifare. Nu este clar de ce SA „Energocom” nu devine operatorul de furnizare a gazelor pentru consumătorii finali și nu semnează contractele directe cu populația și agenții economici la tarif mai mic.
Rămâne actuală problema privind formula prețurilor la gaz de la Gazprom, care așa și nu a fost argumentată pentru lunile ianuarie-februarie curent, în pofida promisiunilor lui Vadim Ceban. Mulți se întreabă dacă nu cumva acest preț a fost special exagerat în scopul justificării cedării tuturor volumelor de gaze pentru Transnistria. Totodată, rămân multe dubii referitor la formarea prețului la energia electrică, care asigură rentabilitatea de 350 % pentru compania de la Cuciurgan, „prihvatizată” de РАО ЕЭС din Federația Rusă.
Cel care a aruncat sectorul energetic în întuneric, a plecat cu inimă împăcată la președinție (n.r. Andrei Spînu). Domnul Parlicov acum este obligat să aducă mai multă lumină”, a conchis Slusari.
Meniționăm că în locul lui Andrei Spînu la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este propusă candidatura Liliei Dabija, iar expertul în energetică și fostul director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, este propus în funcția de ministru al Energeticii, o nouă structură în cadrul Guvernului Republicii Moldova.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE