Ce se ascunde în spatele recentelor remanieri guvernamentale, de ce majoritatea miniștrilor au rămas în funcții, iar unii au trebuit să plece. Experții și analiștii încă mai încearcă să descâlcească ițele.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEExpertul în politici economice, actualmente – președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, consideră că desemnarea fostului ministru de Interne, Dorin Recean, la funcția de premier a fost dictată de „situația specială” survenită în ultima perioadă, inclusiv „încordarea” situației din interiorul PAS.
„Sincer, pe parcursul anului 2022, când Republica Moldova a început să fie vizitată de rachete… se aștepta din partea Guvernului deja demis acțiuni mai adecvate la amenințările de securitate reale nu inventate. Atunci au existat foarte multe ezitări, când Republica Moldova ar fi putut cere mai mut sprijin militar direct din partea statelor partenere, or, acest lucru nu s-a întâmplat. Cred că Dorin Recean, cu experiența pe care o are, ar putea să compenseze ceea ce nu a funcționat în Guvernul anterior”, a considerat fostul vicepreședinte al Partidului Platforma DA, Igor Munteanu în emisiunea postului Agro TV.
În contextul amenințărilor recente privind securitatea și din perspectiva experienței anterioare a lui Recean, așteptările de la noul Cabinet sunt pe măsură.
„În primul rând, Dorin Recean este un om loial al doamnei președinte, poate mai puțini știu acest lucru. Pe de altă parte, criza de securitate națională, prin care trece Republica Moldova acum, ține de afacerile interne, iar Dorin Recean, după ce a fost ministru al Afacerilor Interne, are o bună cunoștință a sistemului de securitate internă a Republicii Moldova. Astfel că el cunoaște cu siguranță mai bine pârghiile de care trebuie să tragă în contextul acestei crize prin care trece Republica Moldova”, a menționat președintele Partidului Național Moldovenesc, fostul PLDM-ist, Dragoș Galbur.
Totodată, expertul în politici economice apreciază crearea noului minister al Energeticii precum și ministrul care-l va conduce – expertul în domeniu Victor Parlicov.
„Cred că apariția unui minister cu specific și profil energetic este necesar la această etapă în care avem foarte puțină inteligență și experiență în acest sector, iar domnul Parlicov este un specialist foarte bun să gestioneze complicatele conexiuni din acest domeniu”, s-a dat cu părerea Igor Munteanu. Cât ține de plecarea fostului ministru de profil din structura Guvernului, această mișcare era necesară.
„Este neclar modul prin care s-a gestionat acest sector, concentrarea întregii puteri de achiziție în mâinile unei companii, tranzacții care ar trebui să facă obiectul unei anchete interne. S-au cheltuit foarte mulți bani pe acest sector și nu s-a răspuns la întrebările cetățenilor”, a opinat Igor Munteanu.
„Această remaniere sau această schimbare a Guvernului ține foarte mult nu doar de criza de securitate națională, prin care trece Republica Moldova, dar și de chestiunile interne ale partidului de guvernământ. Știm foarte bine despre tensionarea din interiorul partidului, între oamenii lui Andrei Spînu și ceilalți. Prin urmare, nu s-a dorit ca Andrei Spînu să-și mai crească popularitatea în Guvern și i s-a dat o funcție cumva după criteriul – ține-ți dușmanul mai aproape. Pentru ca să-l mulțumească cumva, să se ajungă la un consens și să poată fi votat Guvernul din care încă mai fac parte oameni loiali lui Andrei Spînu”, consideră președintele PNM, Dragoș Galbur.
Nu se mai regăsește în actuala componență a Guvernului nici fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, iar acei politicieni care au considerat „reformele promovate de domnul Litvinenco au fost înțelese eronat”.
„Chiar și acest proces complicat legat de pre-vetting și vetting a fost preluat din experiența Albaniei – o experiență tristă. În ultima vreme albanezii au revenit la practicile extrem de neplăcute și antidemocratice de pe perioada lui Plahotniuc. Din punctul meu de vedere a fost o alegere eronată a priorităților acestei guvernări. Reforma justiției se face nu prin promovarea loialității personale, ci prin creșterea autonomiei organizaționale, cultivarea campionilor care să arate prin exemplul personal că le pasă de justiție”, a considerat Munteanu.
În ceea ce privește activitatea altor foști și actuali miniștri, Munteanu a specificat că „nu ne-au impresionat și nu cred că ne vor impresiona în continuare”.
De cealaltă parte, președintele PNM nu înțelege de ce, din moment ce se invocă noi provocări pentru securitatea statului, la conducerea MAI și cel al Apărării a rămas aceeași conducere.
„Sunt două instituții direct responsabile pentru securitatea națională a Republicii Moldova. Știu precis că la MAI, cu 17 mii de angajați, la ora actuală e disciplină la cel mai jos nivel din ultimii ani. Fără o mână de fier în MAI nu ai cum să faci regulă și nu văd cum ar putea Ana Revenco, în continuare, să redreseze situația”, a menționat Dragoș Galbur.
Precizăm că Guvernul condus de Dorin Recean a fost învestit joi, 17 februarie, cu votul a 62 de deputați.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE