Atacul instituțiilor statului și luare de ostatici – planul Kremlinului pentru destabilizarea Moldovei. Sandu: „Să rămânem vigilenți”

695
0

Cum pune Moscova la cale să destabilizeze situația din Republica Moldova și răsturnarea ordinii constituționale la Chișinău? Președinta Maia Sandu confirmă informațiile care bulversează opinia publică în ultima perioadă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unui briefing.

Informațiile au fost confirmate de serviciile de securitate de la Chișinău și de documentele recepționate de la partenerii ucraineni, care prezintă în detalii planurile de organizare a acestor activități subversive. În acțiunile de destabilizare ar urma să fie implicate inclusiv persoane din afara țării pentru care au fost stabilite „instrucțiuni clare de intrare în Republica Moldova”, în mod special pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Totodată, președinta Maia Sandu a menționat că se mizează inclusiv pe anumite forțe interne din țară.

„În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor si toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și mai multe  persoane  cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale,  schimbarea puterii legitime la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a specificat că acesta nu este primul plan pentru destabilizarea situației de la Chișinău. Iar cele anterioare au eșuat după ce, în toamna anului trecut, organele de forță, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. Tot atunci s-a pus accentul pe criza energetică, care  ar fi trebuit să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să genereze violențe.

În context, „pentru a opri acest scenariu”, șefa statului cere vigilență maximă din partea instituțiilor statului, inclusiv din partea Parlamentului, care, în cel mai scurt timp, trebuie să adopte un set de legi în acest sens.

„Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să  adopte, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate  mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republicii Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care-i protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Maia Sandu.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE