Schimb de figuri versus Schimbare din strajă

575
0
Mircea V. Ciobanu la Bookfest Chișinău 2022

Uneori, datorită unei aranjări reușite pe table de șah, niște nebuni, cai sau chiar pioni (dintre cei care s-au furișat insistent, pe parcursul meciului, spre linia finală) devin, brusc, mai importanți decât tu(r)nurile cu bătaie lungă sau mobilele și abilele regine. „Mai importanți” e poate prea tare spus, dar, cel puțin, devin figuri pe care se mizează. Un fel de schimbare din strajă a oștenilor obosiți sau, mai curând, ineficienți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mult prea obositul, dar și absolut ineficientul, Igor Dodon este înlocuit, tot mai vizibil, cu alții. Dar nu e simplu deloc, de aceea patronul de peste țări al stataliștilor de mucava alege să mizeze pe câteva fronturi, deopotrivă. Un atac asupra unei idei de țărișoară, care se dorește mult prea independentă de fostul suveran, cu clasicele patru coloane (dinspre Bălți, Comrat, Tiraspol și primăria Chișinău), cea de a cincea însemnând omuleții verzi de pretutindeni.

A fost reînrolat, cu acest prilej, prea devreme pensionatul Renato Usatâi. I s-a spus pe față că e prea timpuriu să fie lăsat la vatră, la vârsta lui. Se investise prea mult în el (inclusiv, speranțe) încât să fie lăsat chiar de capul lui. Mobilizarea rusească, fie și parțială, nu are limite: nimeni nu a anulat ordinul de mobilizare! Astfel încât o direcție de atac oarecum neașteptată vine din nordica câmpie a Bălților: un atac cu nebunul, pe diagonala albă a tablei.

Pe de/ din altă parte, la sud (în Deșertul Tătarilor, în limbajul lui Buzzati), actualului bașcan al Găgăuziei i se face atâta publicitate în presa rusă, etalându-i calitățile de lider, încât Moldova nu mai are încotro și trebuie s-o desemneze lider național, nu doar local. Mișcările ei sunt mai discrete, mai sofisticate, cu pătrunderi ușoare în dispozitivele adversarului, exact așa cum se mișcă pe tabla de șah calul: sărind peste capetele altor figuri.

O altă coloană cavalerească, urmează să se miște spre cetatea cu pretenții europene a Chișinăului dinspre codrii Orheiului. Aici avem o echipă pestriță ideologic, dar determinată de numele liderului, identic numelui partidului. Un fel de cavalerie ușoară, de haiduci, mișcându-se pe cealaltă diagonală, neagră, a nebunului.

Dar miza supremă, se pare, va fi pionul de ieri, înaintat deja în jumătatea de tablă a adversarului, în visul său sublim ca, până la finele partidei, va atinge punctul G al ultimului rând și se va transforma în regină, înainte de a fi mâncat de piesele concurente. Nu am greșit când am zis „pionul” (de ieri). Or, mai adineaori, acesta era purtătorul de megafon al lui Dodon. Mai mult, deja ales (recte: abia ales) primar și promițând că va fi independent și administrator echitabil („primar al tuturor”), pleacă subit în concediu, ca să-l ajute fățiș, în stafful electoral, al lui Dodon, ajutându-l să câștige prezidențialele! După mine, era un act de sinucidere politică, deoarece din acest gest nu mai puteai deduce un statut de persoană publică „independentă”.

Iată însă că sinucigașul (politic, da) de ieri se vrea din nou alesul poporului și mireasa țarului! Un fel de regină în devenire, încremenind pe una dintre ultimele rânduri ale tablei de șah, așteptând să fie mutat înainte („avansat”, adică) în visul său de mărire, de metamorfoză sublimă a omidei în fluture (nu știu de ce îmi vine în minte Metamorfoza lui Kafka, un cu totul alt gen de transformare a unui cinovnic… deloc ireală în cazul nostru!).

Declarația recentă a lui Ivan Ceban surpinde absolut: el a dat dispoziție să fie penalizat medicul care a pus semnătura pe un certificat fals, permițând astfel lui Igor Dodon, aflat sub anchetă penală, să părăsească țara. Iar asta nu poate să însemne decât un lucru: decizia comandamentului de a-l înlocui pe Igor Dodon (împreună cu fostul partid al acestuia) este fermă.

Desigur cș șansele primarului de Chișinău sunt mai mari, el e mai aproape de finiș și transformarea lui (ipotetică, desigur) în regină ține de regula firească a jocului. Dar și reginele pot fi sacrificate, dacă alte figuri se vor dovedi mai eficiente. Competiția internă continuă. Vezi cum se schimbă jucătorii (ruși) pe câmpul de bătaie din Ucraina și vei înțelege că încă nimic nu e definitiv, Moscova îl plătește doar pe cel care aduce plusvaloare.

P.S. Dincolo de asocierea cu jocul de șah și cu clasicele patru coloane (plus una) ale lui Franco, trebuie să adăugăn (cel puțin) un detaliu. S-a activat, vizibil și obraznic, Tiraspolul, clica militaristă de acolo. Se pare că și acolo se caută un lider mai ferm, fără pretenții de a fi ales președinte în Moldova, dar cu suficientă eficiență în lupta pentru cucerirea Chișinăului. Or Tiraspolul, în strategiile Moscovei, nu a contat niciodată ca entitate distinctă sau ca teritoriu ce trebuie protejat/ răsfățat dezinteresat, ci exclusiv ca ghimpe în fundul Moldovei, când asta se va simți prea liberă și visător-nepăsătoare.

P.P.S. „Schimbare din strajă” are, în limba română, pe lângă sensul direct, o semnificație mitologică: defuncții cei mai recenți păzesc intrarea în Lumea Cealaltă… până nu vine următorul răposat, să-l „schimbe din strajă.” Or asta ar însemna că toți eroii mei de mai sus s-ar putea să aibă soarta (și unica eficiență valabilă) a personajelor din miturile noastre macabre. Vorbesc de moartea lor politică, desigur. Și a imperiului care îi înrolează.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE