Rușinoasele toalete din curtea școlilor din R. Moldova. Unde s-au pierdut milioanele promise pentru instalarea grupurilor sanitare

627
0

Fiecare a șaptea școală din Republica Moldova încă are toaleta în curte. Elevii a 175 de școli și licee din țară nu au altă opțiune și sunt nevoiți să facă uz de rușinoasele veceuri din curte, iar în 24 de școli nu există nici apă potabilă. Informația a fost făcut publică de către reprezentanții Amnesty International Moldova, care au făcut trimitere la datele oferite de Ministerul Educației și Cercetării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult, în cadrul unui studiu realizat în cadrul proiectului „Dreptul la igienă în școli” s-a constatat că actuala guvernare „a exclus” din bugetul de stat banii promiși pentru construcția și reparația grupurilor sanitare în școli. Potrivit Amnesty International Moldova ar fi vorba despre suma de 25 de milioane de lei, bani care au fost alocați în 2022 și care urmau să fie investiți pentru asigurarea condițiilor decente tuturor elevilor din Republica Moldova, dar nu a fost să fie.

„Din răspunsul oferit de către Ministerul Educației și Cercetării am aflat că: „prin Legea nr. 260/2022 privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, din bugetul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (instituția responsabilă de implementarea bugetului pentru renovarea blocurilor sanitare) au fost excluse mijloacele financiare alocate pentru implementarea proiectelor de renovare/construcție a blocurilor sanitare și de renovare a blocurilor alimentare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal”.  Această informație însă nu a fost anunțată public. Nici pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării și nici în spațiul public nu a apărut informație despre acest subiect”, se menționează într-un comunicat emis de Amnesty International Moldova.

Potrivit reprezentanților organizației, situația care persistă, în special în localitățile rurale, nu este doar rușinoasă, dar și discriminatorie.

„După trei decenii de independență a Republicii Moldova, toaletele neconforme și lipsa accesului la apă potabilă în școli continuă să fie o pată pe imaginea sistemului de învățământ. Școlile fără apă potabilă, cu sanitație și igienă necorespunzătoare sunt un mediu cu risc sporit pentru sănătatea elevilor, ceea ce este o încălcare gravă a drepturilor copiilor… În aceeași țară, în timp ce unii copii, în special cei din mediul urban, beneficiază de condiții de învățământ din cele mai bune, alții nu au măcar toaletă în interiorul școlii, fiind astfel discriminați pe criteriu geografic și fiindu-le încălcate drepturile la sănătate și sanitație”, se menționează într-un raport al Amnesty International Moldova.

Între timp, instituțiile responsabile își pasează reciproc responsabilitățile și invocă lipsa resurselor financiare necesare, iar problema rușinoaselor veceuri din curtea școlilor Moldovei revine în actualitate doar în timpul campaniilor electorale.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE