Cu gadgeturi și internet în clase și cu veceul în fundul curții

904
0
Foto: tv8.md

În era digitalizării, când fiecare școală dispune de tehnologii moderne, conexiune la internet, sute de elevi sunt nevoiți să meargă la veceul din curte. Acest fapt este atestat în majoritatea satelor din R. Moldova. Condițiile din veceuri nu corespund nici normelor sanitare, nici celor de securitate, acestea reprezintă un spațiu insalubru, cu miros îngrozitor, cu o gaură/ câteva găuri în podea, fără separeuri, fără apă pentru sanitație, fără instalații sanitare oricât de primitive, fără încălzire, de multe ori fără uși sau cu uși care abia se țin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Bugetul instituțiilor de învățământ și al APL-urilor este insuficient pentru construcția grupurilor sanitare în interior, care să corespundă tuturor normelor. La 01 iulie 2020, prin Hotărârea Guvernului nr. 453, a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/construcție a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din ele s-au realizat doar în câteva.

La sfârșitul lunii noiembrie anul curent, comisia protecție socială, sănătate și familie și-a asumat crearea unui grup de lucru, cu reprezentanți din toate entitățile vizate de subiect, care să cerceteze situația și să propună soluții.

351 de şcoli au toaletele în afara clădirii instituţiei

De fapt, toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova sunt conectate la internet, folosesc diferite gadgeturi pentru a studia la ore, însă și în anul 2021 sute de elevi sunt nevoiți să meargă la veceul din curtea instituției. Conform datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (SIME 2020), 351 de şcoli (30,9%) dispun de toalete în afara clădirii instituţiei şi necesită îmbunătăţirea condiţiilor igieno-sanitare.

Raportul Respectarea Dreptului Copilului la sănătate în instituțiile de învățământ 2021, efectuat de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, arată că și în municipiul Chișinău din 178 de instituții de învățământ, patru folosesc veceul din curte.

În raionul Fălești, din 34 de instituții, 14 dispun de grupuri sanitare în interior, 20 în exterior. La Rezina, din 29 de instituții de învățământ, 19 au grupuri sanitare în interior, 10 – în exterior.

Nu se poate vorbi despre un sistem educațional performant atunci când un copil vine la școală, face lecții la o tablă interactivă, învață după un curriculum bun, dar merge la toaletă afară”, susține Iulia Nazaria, coordonatoare de proiect Amnesty International Moldova.

Din 1239 de instituții de învățământ, 1044 au grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii. Dar numai 879 respectă cerințele OMS, menționează Galina Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

Directorul adjunct la ANSP, Vasile Guștiuc, susține că în 2021 în instituțiile de învățământ din Republica Moldova se aplică norme sanitare adoptate în 2006 și că este necesară actualizarea cadrului legal, ținând cont de cerințele OMS.

Veceuri în interior la care elevii nu au acces

Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu, menționează în raport că chiar mulți dintre elevi nu au acces la grupurile sanitare din interiorul instituției, chiar dacă acestea sunt funcționale. Datele se conțin într-un sondaj efectuat de către instituția ombudsmanului în 2021.

În cadrul Chestionarului propus copiilor, majoritatea elevilor participanți, 1499 (81%), au indicat faptul că grupurile sanitare sunt amplasate în clădirea instituției de învățământ. Iar 176 de elevi afirmă că grupul sanitar din școala lor se află în afara ei, în curte, iar pentru 111 elevi este restricționat accesul către grupurile sanitare, întrucât acestea nu sunt accesibile pentru ei.

O treime – 653 de elevi, au spus că nu au nimic din cele necesare pentru respectarea regulilor sanitare – nici hârtie igienică, nici săpun, nemaivorbind de uscător electric. La sondaj au participat în mare parte elevi din orașe.

Amnesty International Moldova a efectuat de asemenea un sondaj în rândul elevilor. Conform acestuia, 38% din elevi au spus că merg la toaleta școlii doar atunci când nu pot să se abțină sau au o urgență, 2,6% din respondenți nu merg niciodată. Majoritatea, 60%, au spus că nu merg la toaleta de la școală pentru că nu este hârtie igienică.

O altă bună parte au invocat că miroase urât sau că toaleta este murdară și este frig. De asemenea, 74% din elevi au spus că profesorii au toaletă separată unde elevii nu au acces. 87% din respondenți au spus că toaletele nu sunt adaptate pentru copiii cu nevoi speciale. La sondaj au participat 343 de elevi.

Se încalcă grav, zeci de ani, drepturile copiilor la sănătate

Datele acumulate în Raportul Respectarea Dreptului Copilului la sănătate în instituțiile de învățământ 2021, arătă că starea de lucruri în ceea ce privește grupurile sanitare în școală este gravă. Eforturile depuse sunt insuficiente, iar analiza practicii și experiența acumulată arătă că există tendința de a transfera efortul de construcție a grupurilor sanitare adecvate normelor pe umerii administrației școlii, ceea ce nu este corect.

O bună parte din școlile din mediul rural are un număr mic de elevi, deci, în condițiile finanțării în funcție de numărul de elevi, nu există posibilitatea ca administrația școlii să rezolve de sine stătător problema sanitației, precum și bugetele administrațiilor publice locale în multe cazuri nu vor putea acoperi aceste cheltuieli.

În condițiile când o treime din școlile din R. Moldova au toaletele afară și aceste toalete nu corespund categoric normelor sanitare, în multe cazuri prezintă pericol real pentru sănătatea și chiar viața copiilor, și acesta este un tablou general pentru localitățile rurale și nu constituie o excepție-două de la normă, statul trebuie să depună eforturi prin activități concrete pentru a rezolva această problemă.

Îmbunătățirea condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general – un obiectiv imediat în proiectul Planului de acțiuni ale Guvernului pentru anii 2021-2022?

La sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie a fost discutată problema grupurilor sanitare din școlile din R. Moldova.

Astfel, Galina Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a precizat că, din 1239 de instituții de învățământ, 1044 au grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii. Dar numai 879 respectă cerințele OMS. 1180 de instituții au doar sistem de aprovizionare cu apă rece. Veceu în exterior au 195 de instituții.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a remarcat că problema condițiilor sanitare conforme în școli este una complicată, iar rezolvarea acesteia necesită o viziune strategică. De asemenea, deputatul a menționat că autoritățile publice urmează să-și consolideze eforturile pentru a identifica soluțiile tehnice ce ar permite asigurarea cu apă și canalizare a școlilor, în special, a celor din mediul rural.

În cadrul ședinței s-a hotărât să fie creat un grup de lucru, cu experți de la Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, OMS.

Autoritățile au menționat că îmbunătățirea condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general prin construcția și repararea grupurilor sanitare se regăsește ca obiectiv imediat în proiectul Planului de acțiuni ale Guvernului pentru anii 2021-2022.

Autor: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE