Ce trebuie să știți despre asigurarea medicală – beneficii și servicii medicale

1458
0
Foto: point.md

Prețul poliței medicale pentru 2022 rămâne la nivelul ultimilor ani: va costa 4056 de lei pentru persoanele care se asigură în mod individual, iar cele care o cumpără până la 31 martie vor beneficia de reduceri de 50%, 60% și 75%. Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu, pentru cei angajați, rămâne de 9% din salariul brut, conform informațiilor prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cetățenii care dispun de asigurare medicală, plătită în procente din salariu, cumpărată cu reducere în primele trei luni ale anului sau oricând la prețul deplin, trebuie să știe că au dreptul la un pachet garantat de servicii medicale plătite de stat din fondurile obligatorii de asistență medicală.

Informațiile despre toate serviciile medicale garantate de stat și medicamentele compensate integral sau parțial sunt deseori greu de înțeles pentru nespecialiști. Cel mai indicat e să vă adresați la medicul de familie care e veriga de legătură dintre pacient și sistemul de sănătate din Republica Moldova. Pentru a accesa gratuit serviciile acoperite de asigurarea medicală obligatorie este necesar să fiți asigurați medical și să vă înregistrați la un medic de familie în raza unde aveți domiciliul.

Tipurile de asistență medicală pentru asigurați și neasigurați

Asistența medicală urgentă pre-spitalicească este setul de servicii medicale acordate pacientului în stare gravă, la locul accidentului sau îmbolnăvirii, în timpul transportării, la necesitate, până la transmiterea lui în instituția medico-sanitară. Potrivit CNAM, asistența medicală urgentă pre-spitalicească este acordată tuturor persoanelor, inclusiv celor neasigurate.

Asistența Medicală Primară (AMP) reprezintă activitățile de profilaxie, de depistare precoce a maladiilor, de consultanţă în scop curativ şi de suport, acordate de medicul de familie. AMP este garantată pentru toată populaţia R. Moldova, indiferent de statutul persoanei (asigurată sau neasigurată).

Asistenţa Medicală Specializată de Ambulatoriu (AMSA) sunt serviciile medicale, inclusiv stomatologice, acordate de medicul specialist de profil în tratamentul curativ care nu necesită spitalizare. Serviciile AMSA sunt accesibile fără plată numai persoanelor asigurate, iar în cazul maladiilor social-condiţionate cu impact major asupra sănătăţii publice – și persoanelor neasigurate.

Asistenţa Medicală Spitalicească (AMS) este acordată atunci când toate posibilităţile asistenţei medicale în condiţii de ambulatoriu au fost epuizate ori starea sănătăţii necesită a fi supravegheată în condiţii de spital. AMS este accesibilă fără plată numai persoanelor asigurate, iar în cazul maladiilor social-condiţionate cu impact major asupra sănătăţii publice – şi persoanelor neasigurate”, scrie CNAM în răspunsurile la solicitarea de informații expediată de GAZETA de Chișinău.

Lista maladiilor social-condiţionate cu impact major asupra sănătăţii publice include tuberculoza; psihozele; afecţiunile oncologice şi hematologice maligne confirmate; hepatita virală acută A, botulismul, meningitele şi meningoencefalitele virale, bacteriene şi parazitare, gripa pandemică, varicela, rujeola etc.

Asigurații mai au dreptul la servicii medicale de înaltă performanță, adică servicii de diagnostic şi tratament costisitoare, efectuate la aparataj medical modern, cu randament sporit. Îngrijirile medicale comunitare și la domiciliu la fel intră în pachetul garantat de servicii medicale. Acestea se acordă persoanelor asigurate, care suferă de maladii cronice în stadiu avansat și/sau după intervenții chirurgicale mari, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o instituţie medico-sanitară. CNAM mai precizează că „îngrijirile medicale la domiciliu sunt acordate gratuit doar persoanelor asigurate”.

Noi servicii medicale decontate pe asigurarea de sănătate

În februarie 2020, Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) a fost completat cu investigaţii ce contribuie la îmbunătăţirea procesului de diagnosticare a bolilor oncologice şi la asigurarea pacienţilor cu tratament specific.

Este vorba despre testele imunohistochimice, servicii de investigare şi examinare molecular-genetice, trepanbiopsia tumorilor plămânilor şi pleurei radiologic ghidate, a glandei mamare şi prostatei, mamografia digitală cu trepanbiopsie stereotaxică, tomosinteza, investigaţii ce ţin de medicina nucleară. Printre noile servicii se mai numără şi tomografia computerizată (PET-CT) – o metodă de imagistică medicală de ultimă generaţie, care constituie modalitatea cea mai modernă de diagnostic al maladiilor oncologice”, susțin reprezentații CNAM.

Totodată, CNAM menționează că „lista serviciilor medicale de înaltă performanţă a fost completată cu investigaţii citomorfologice, necesare pentru realizarea activităţilor de screening, care vor permite depistarea stărilor precanceroase şi iniţierea precoce a tratamentului. O altă noutate se referă la faptul că din fondurile AOAM sunt acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efectuează servicii de chimioterapie în condiţii de ambulatoriu (staţionar de zi).

Programul unic al AOAM mai prevede şi acoperirea din fondurile AOAM a cheltuielilor destinate protezelor oculare. Iar începând cu 2020, CNAM contractează și unele servicii de intervenție în cazul copiilor cu tulburări de spectru autist.

Medicul de familie, personajul cheie în drumul spre clinica privată

Moldovenii se pot trata, pe baza poliței de asigurare, și în instituții medicale private. CNAM încheie anual cu prestatorii de servicii medicale şi farmaceutice (publici și privați), contracte de acordare a asistenţei medicale şi de eliberare a medicamentelor compensate din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (AOAM).

În sistemul AOAM, toate cheltuielile ce vizează acordarea asistenței medicale pentru persoanele asigurate în instituțiile medico-sanitare contractate sunt acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru toate persoanele, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”, zice CNAM.

Potrivit CNAM, pentru a beneficia de servicii medicale acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, persoana trebuie să se adreseze la medicul de familie, care are obligația de a acorda asistența medicală primară și, după caz, de a organiza accesul la celelalte tipuri de asistență și servicii medicale prevăzute de Programul unic AOAM. Suplimentar, cheltuielile pentru serviciile medicale prestate în afara spectrului stabilit în Programul unic AOAM sunt achitate de pacient în casa instituției medico-sanitare, după informarea acestuia de către medicul de familie/specialist despre posibilitatea de a beneficia de servicii medicale gratuite.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE