Se cere anularea concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. Groza: „Am fost intimidat”

567
0

Unul dintre membrii Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cere anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre  directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, care, într-o sesizare emisă la CSP, a invocat faptul că a fost „intimidat”.

„Consider că acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție și a rezultatelor concursului sunt afectate grav. Consider că acest concurs trebuie anulat”, a comentat Iulian Groza.

Expertul susține că după ultima ședință a Comisiei Speciale, care a avut loc luni, 23 ianuarie 2023, a fost abordat, inclusiv prin intermediul conturilor Telegram anonime, de persoane interpuse, care au recurs la intimidări și presiuni  în vederea influențării procesului de preselecție al candidaților pentru funcția de procuror șef  al PCCOCS.

„Consider că astfel de presiuni asupra membrilor Comisiei Speciale sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție, viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturi PCCOCS”, menționează Groza în sesizarea sa către președinta CSP, Angela Motuzoc.

În acest context, Groza solicită examinarea oportunității anulării etapei de preselecție, precum și a concursului inițiat de CSP pentru selecția candidatului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS.

La rândul său, președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat pentru Gazeta de Chișinău că „sesizarea este înregistrată la CSP” și urmează să fie examinată în cadrul unei ședințe ulterioare alături de alte sesizări depuse în legătură cu organizarea concursului respectiv.

„În context, vreau totuși să atrag atenția că sunt și cererile lui Eduard Bulat, care a solicitat funcția de procuror-șef și, respectiv, este într-un litigiu de judecată cu Procuratura Generală și cu CSP și Eugeniu Rurac, candidat la funcția de procuror-șef, care participă în concurs, care, de asemenea, solicită suspendarea acestui concurs. Respectiv, toate cererile vor fi examinate într-o ședință a CSP și după aceasta CSP va veni cu un comunicat despre decizia luată. Până la acest moment, nu vă pot oferi alte comentarii deoarece sunt și președinte al CSP, și reprezint CSP, și nu pot să vă comunic doar decizia mea”, a declarat Motuzoc pentru Gazeta de Chișinău.

Concursul pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS a fost anunțat în noiembrie trecut.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE