În Transnistria nu există nici un post de televiziune în limba română

622
0

În cadrul unui interviu acordat site-ului Zona de Securitate activistul din Transnistria, Ghenadie Ciorba, susține că pe teritoriul separatist este obligatorie prezența în orice grilă de emisie a cinci posturi TV. Fără respectarea acestei condiții nu se eliberează licența de emisie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Între cele trei posturi rusești și unul original, în limba ucraineană, Ghenadie Ciorba menționează postul Pervîi Pridnestrovki care este o tribună a autorităților neconstituționale transnistrene ce se ocupă de formarea unei imagini de inamic a Chișinăului. Existența Transnistriei, afirmă activistul, este imposibilă fără existența unui inamic.

„Inițial se prevedea și crearea unui post în „limba moldovenească”, deoarece în Transnistria sunt trei limbi oficiale. În grila obligatorie de posturi TV nu este însă nici un post moldovenesc. Pervîi Pridnestrovski prezintă în „limba moldovenească” doar știri traduse, ele fiind o dublare a știrilor care se transmit mai întâi în limba rusă. Nu există o alternativă a știrilor și nu se expun alte puncte de vedere. Propaganda rusească se ocupă de spălarea creierelor prin alternarea știrilor, talk-show-urilor și a emisiunilor distractive,” punctează Ghenadie Ciorba.

Ghenadie Ciorba mai susține că la televiziunile din Transnistria îi poți vedea pe aceiași Soloviov, Skabeeva ș.a. Influențarea spațiului informațional din zona separatistă poate fi posibilă doar în cazul unei adevărate reintegrări, prin introducerea în grila de emisie a posturilor de televiziune de la Chișinău.

„Teritoriul care, potrivit dreptului internațional, este al Republicii Moldova, este și spațiul informațional al Republicii Moldova. Acesta însă este plin de apeluri de mobilizare pentru Rusia, care, din zonele periferice ale Transnistriei, ajung și în orașele și satele controlate de Chișinău,” declară activistul.

Ghenadie Ciorba subliniază faptul că Republica Moldova, în calitatea sa de membru al ONU, face parte, de asemenea, din Uniunea Internațională pentru Telecomunicații a ONU, care se ocupă de eliberarea benzilor pentru spectrul de frecvențe radio și cooperarea în acest domeniu între state, întru evitarea conflictelor.

„Transnistria, nefiind un stat recunoscut la nivel internațional, nu este membru al acestei uniuni și, respectiv, spectrul de frecvențe radio folosite pe teritoriul Transnistriei este proprietatea Republicii Moldova. Ar trebui să existe o politică de reintegrare bine elaborată, iar Chișinăul, având o mulțime de pârghii de influență ar putea obliga Tiraspolul să accepte condițiile de interacțiune”,  precizează Ghenadie Ciorba.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE